Křišťálový glóbus karlovarského festivalu získá herec Geoffrey Rush

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostane na karlovarském festivalu australský filmový a divadelní herec Geoffrey Rush. Novinářům to dnes řekl prezident festivalu Jiří Bartoška. Držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon a tři dalších oscarových nominací Rush cenu převezme při zakončení festivalu. Sedmdesátiletý Rush má Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Záře z roku 1996. Nominace na cenu americké akademie nasbíral také za své výkony ve snímcích Zamilovaný Shakespeare, Quills - Perem markýze de Sade a Králova řeč.

Při stejném ceremoniálu dostane Cenu prezidenta festivalu americký herec a producent Benicio del Toro. Festival k jeho poctě uvede filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Za roli policisty ve druhém snímku z roku 2000 obdržel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli, Zlatý glóbus, Cenu BAFTA a řadu dalších ocenění. Pětapadesátiletý herec je známý také ze snímků 21 gramů, role v něm mu vynesla další nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli a Cenu BAFTA.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se bude konat od 1. do 9. července. Bartoška dnes také oznámil, že festivalová znělka bude letos věnována herečce Ivě Janžurové, která v roce 2015 dostala Cenu prezidenta festivalu.