Mniši v klášteře Nový Dvůr vyrábějí hořčici a balí čaje

Mniši, kteří žijí v nově vybudovaném klášteře Nový Dvůr nedaleko Teplé na Karlovarsku, se živí výrobou hořčice a balením čajů, chovají krávy a ovce a zpracovávají dřevo z lesů. "Je předpoklad, že se jim podaří splnit podmínku řádu, podle níž musí být klášter do tří let po založení soběstačný," řekl ve středu novinářům Václav Maršík ze stavebního odboru plzeňského biskupství.

Trapistický klášter byl založen v roce 2002, stavba je nyní téměř dokončena. Jde o první trapistický klášter na území Česka. Vznikl přebudováním bývalého dvora premonstrátů kláštera v Teplé a pozdějšího státního statku. Tři křídla jsou úplně nová včetně kostela, pouze barokní křídlo je zrekonstruováno. Zatím v klášteře žije 15 mnichů, ale může jich v něm bydlet až 40.

"Je to unikátní stavba. Od konce 14. století je to vlastně první nový klášter, který se postavil na území České republiky," uvedl plzeňský architekt Jan Soukup. Na přestavbě se podílel společně s londýnským architektem Johnem Pawsonem. Náklady činily asi 180 milionů korun. Hradili je sponzoři a částečně i mateřský francouzský klášter v Sept-Fons.

Nový kostel v klášteře vysvětí plzeňský biskup František Radkovský ve čtvrtek. Slavnosti se má zúčastnit i pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, lyonský kardinál Philippe Barbarin, řada biskupů, kněží a věřících z Česka, Francie, Německa a dalších zemí. Očekává se až 2000 hostů.

Myšlenka založit trapistický klášter v Čechách vznikla ve Francii poté, co do trapistického kláštera v Sept-Fons přišlo v roce 1992 několik českých noviců. Opat francouzského kláštera Patrick Olive pak mnichy vyslal, aby našli v Čechách vhodné místo k založení nového kláštera. Po dlouhém hledání našli toto téměř opuštěné místo nedaleko Teplé na Karlovarsku. Museli tam vybudovat celou infrastrukturu - od rozvodů vody, elektřiny, komunikací až po čistírnu odpadních vod či záložní zdroj energie.