MZV: Rozhovor s Pratasevičem byl zmanipulovaný jako za stalinských represí

Za vynucené a zjevně zmanipulované české ministerstvo zahraničí označilo vystoupení běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče v běloruské státní televizi. Zadržovaný novinář se v něm doznal k organizování protivládních protestů a řekl, že respektuje prezidenta Alexandra Lukašenka. Rovněž Pratesevičova rodina a běloruská opozice uvedly, že rozhovor byl veden pod nátlakem.

"Je neuvěřitelné, že ve 21. století Lukašenkův režim používá vůči svým oponentům metody známé z dob nejbrutálnějších stalinistických represí 30. až 50. let 20. století. Tyto metody, které jednoznačně nepatří do civilizované Evropy, odsuzujeme. Vyzýváme k okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech dalších politických vězňů v Bělorusku, jejichž počet každým týdnem povážlivě narůstá," uvedlo ministerstvo v prohlášení, které poskytlo ČTK. "Ve středu se setkám s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Budeme diskutovat o situaci v Bělorusku a samozřejmě i o případu Ramana Prataseviče, Ihara Losika a dalších politických vězňů," uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

Běloruské bezpečnostní složky zadržely Prataseviče a jeho partnerku Sofii Sapegaovou 23. května v Minsku po vynuceném přistání letadla Ryanair, které s nimi a dalšími cestujícími mířilo z Atén do litevského Vilniusu. Zadržení se podle ministerstva uskutečnilo v rozporu s mezinárodním právem. Ministerstvo připomenulo, že Česko bylo jednou z prvních zemí, které zakázaly na svém území lety běloruské společnosti Belavia, a aktivně podpořilo dnešní rozhodnutí Rady EU o zákazu přeletů běloruských leteckých dopravců do unijního vzdušného prostoru.