Nárůst počtu případů covidu-19 v Česku v pátek dál zrychloval

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v České republice v pátek dále zrychloval. Přibylo 8782 nakažených, což je zhruba o 160 více než před týdnem. Hospitalizovaných ubylo na 5761. Počet úmrtí lidí s covidem-19 za celou dobu epidemie v pátek překročil 18.000.

Nemocnice v Česku jsou kvůli epidemii v současnosti přetížené. K dnešnímu ránu bylo podle ministerstva v celé republice volných jen 16 procent lůžek na ARO a jednotkách intenzivní péče a u standardních lůžek s kyslíkem bylo volných jen 27 procent kapacit. Třeba v Královéhradeckém a Karlovarském kraji je aktuálně volná jen zhruba desetina standardních lůžek s kyslíkem.

Nejvíce se covid-19 v posledních týdnech šíří právě na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji a na Chebsku a Sokolovsku v Karlovarském kraji. Na Trutnovsku přibylo za uplynulých sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel přes 1200 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů, a na Chebsku a Sokolovsku téměř 1100 nakažených. Okresy Cheb, Sokolov a Trutnov jsou kvůli rychlému šíření nemoci od pátku uzavřeny.