Nárůst počtu případů covidu v ČR podruhé v řadě překonal rekord

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal rekord. Po úterních skoro 4500 nově nakažených přibylo ve středu 5335 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Ve středu také opět výrazně rostl počet úmrtí lidí nakažených koronavirem. Po nedělních rekordních 30 mrtvých za jeden den přibyly v pondělí i úterý více než dvě desítky úmrtí a ve středu dalších 19.

Od 1. března, kdy byly zaznamenány v České republice první případy nákazy koronavirem, potvrdily testy covid-19 u celkem 95.360 lidí. Aktuálně je nemocných 43.764 lidí. Zemřelo již 829 lidí nakažených koronavirem. U většiny nakažených má covid-19 lehký průběh. Ačkoli je však podíl lidí, kteří po nákaze skončí v nemocnici, malý, i ten v posledních dnech stoupá. V úterý přesáhl čtyři procenta, vyšší byl naposledy koncem června. Denní nárůst nakažených koronavirem v Česku k počtu obyvatel je desetkrát větší než v Německu, které má osmkrát více obyvatel.

Pro další zpřísnění podmínek cestování z Česka na Slovensko kvůli šíření koronaviru se vyslovil slovenský premiér Igor Matovič. Je pro omezení výjimek, které po zářijovém zařazení Česka na seznam rizikových států umožňují některým skupinám cestujících přijet na Slovensko bez negativního výsledku testu na koronavirus a bez nutnosti nastoupit do karantény.