Nárůst případů covidu zrychlil, index PES je nad hranicí 4. stupně

V pondělí přibylo v Česku 4239 prokázaných případů covidu-19, což je opět více než před týdnem. Nakažených bylo o 666 víc než předchozí pondělí. Počet zemřelých od březnového začátku epidemie přesáhl 9000. Vyplývá to z dnešních údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Index protiepidemického systému PES je k dnešku znovu na 64 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni pohotovosti. V Česku ale dál platí třetí stupeň a ministerstvo zatím přechod na vyšší stupeň nechystá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí po jednání vlády řekl, že ministerstvo zatím nenavrhuje přechod do čtvrtého stupně. Zároveň ale od středy omezilo například otevírací dobu restaurací. Když ministerstvo PES v polovině listopadu zavádělo, uváděl Blatný, že má systém pomoci k větší čitelnosti situace a předvídatelnosti opatření. Ministerstvo rovněž připravuje změnu výpočtu indexu PES, kdy se budou kromě tzv. PCR testů na covid-19 započítávat i rychlejší antigenní testy. Podle Blatného to zlepší rizikové skóre PES.

Nárůst množství nakažených koronavirem zrychluje vytrvale několik dní. Už od čtvrtka jsou denní nárůsty vyšší než za stejný den předchozího týdne. Předtím denní přírůstky od přelomu října a listopadu, kdy dosahovaly rekordních hodnot kolem 15.000 případů, klesaly. Nejrozsáhlejší šíření nákazy bylo v poslední době zaznamenáno na Havlíčkobrodsku, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 517 případů covidu-19. Rizikový index PES je k dnešku nejvyšší v Ústeckém kraji, kde dosáhl 76 bodů. To už je na spodní hranici pro nejvyšší pátý stupeň pohotovosti v protiepidemickém systému. Nejnižší je index nadále v Praze se 49 body.