V Litomyšli se otevře Evropské školicí centrum YMCA

V Litomyšli se 9. září slavnostně otevře po šestileté rekonstrukci Evropské školicí centrum, které vzniklo přestavbou historické budovy Zámeckého pivovaru. Na úterní tiskové konferenci to řekl starosta města Jan Janeček. Středisko bude provozovat mezinárodní organizace křesťanské mládeže YMCA, ale bude sloužit i městu a zájemci si v něm mohou pronajmout některé prostory. "Otevření jsme stanovili na sobotu 9. září, kdy je zároveň Den otevřených dveří památek," řekl Janeček. Litomyšlská radnice plánuje na celý víkend doprovodný program. Jeho součástí by mělo být odpoledne pro děti v zámecké zahradě, vernisáž výstavy Industriální stopy, ekumenická bohoslužba a několik koncertů. "Zlatým hřebem má být poslední koncert Vlasty Redla se skupinou Každý den jinak," uvedla mluvčí Litomyšle Michaela Severová.

Litomyšlská radnice založila na jaře pro provozování školicího střediska s organizací YMCA obecně prospěšnou společnost, křesťanská mládež bude centrum přednostně používat jako tréninkové centrum pro manažery a vychovatele sdružení z celé Evropy. V objektu budou kromě víceúčelového sálu také ubytovací prostory. Objekt bývalého pivovaru chce město využít i jako zázemí při festivalu Smetanova Litomyšl či pro výstavy, pronajmout si jej mohou také další subjekty.

Rekonstrukce historické budovy Zámeckého pivovaru podle projektu architekta Josefa Pleskota vyšla město na přibližně 50 milionů korun, zhruba tři čtvrtiny nákladů uhradí Evropská unie. Uvnitř vznikly ubytovací prostory dvou kategorií, víceúčelový sál, kaple, společenská místnost, sauna a sociální zařízení.

Autor: Peter Gabaľ