Průzkum: Češi slaví Vánoce nejraději doma

Češi rádi slaví Vánoce doma, mají rádi vánoční filmy a jen čtvrtina z nich by chtěla trávit svátky bez televize. Vyplývá to z průzkumu agentury Research International (RI) v 11 evropských zemích, který si nechala zpracovat společnost UGC Europe Inc., jejíž součástí je i provozovatel kabelové televize a internetu UPC. Průzkum byl zaměřen nejen na vztah k tomuto svátku a způsobu oslavy, ale i na přístup k televizi. V soukromí domova jen se členy rodiny slaví Vánoce podle průzkumu 82,1 procenta Čechů. To je o 5,6 procenta více než druzí Slováci a o sedm procent více než třetí Maďaři. Nejméně podle RI slaví Vánoce doma s rodinou ve Francii (40,1 procenta) a v Nizozemsku (40 procent).

Nejvíc vánočních stromečků ozdobí Poláci, podle RI jej má doma 97,6 procenta obyvatel; v ČR je to 93,8 procenta, což Čechy řadí na čtvrté místo mezi zkoumanými státy. Nejméně vánočních stromků mají zřejmě na severu Evropy - doma jej má podle RI 67,9 procenta Švédů a 74 procent Norů.

Kostel během Vánoc navštíví 90,7 procenta Poláků, což je výrazně více, než u ostatních sledovaných zemích; druzí jsou Slováci se 60,7 procenta a třetí Rumuni s 51,4 procenta. Češi se umístili na šestém místě - do kostela jich podle RI o svátcích chodí 25,9 procenta.

Téměř polovina Čechů, 45,5 procenta, řekla, že o vánočních svátcích sleduje televizi více než obvykle; větší tendenci ke sledování televize mají jen Slováci s 53,2 procenta. Naopak 8,9 procenta Francouzů a 11,3 procenta Belgičanů míní, že letos stráví před televizí času méně. Zhruba 24 procent Čechů by chtělo strávit Vánoce bez televize, což je nejméně mezi sledovanými zeměmi.

Co se týče televizních pořadů, 57,9 procenta Čechů - nejvíce ze všech zkoumaných zemí - upřednostňuje klasické vánoční filmy. To je o 14,9 procenta více než druzí Slováci a o 23,1 procenta víc než třetí Maďaři. Jen 6,8 procenta obyvatel České republiky by upřednostnilo současné filmové "trháky". Ve Švédsku je přitom poměr opačný - současný filmový hit by přivítalo 23,7 procenta obyvatel, zatímco na vánoční filmy by se chtělo dívat jen 17 procent Švédů.

Výzkum uskutečnila RI v 11 zemích, kromě České republiky ještě na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Rakousku, Švédsku, Norsku, Belgii, Nizozemsku a Francii.