Petr Dufek: Češi možná začali více utrácet, pomáhá jim slabý dolar

České domácnosti možná začaly opět více utrácet. Pomohl jim k tomu i rekordně slabý dolar, který zlevnil ceny elektroniky, oblečení nebo pohonných hmot. V reakci na čtvrteční výsledky maloobchodních tržeb v říjnu to ČTK řekl hlavní analytik ČSOB Petr Dufek. Až další měsíce však podle něj skutečně ukáží, zda Češi přestali šetřit a vrátili se do obchodů.

Tržby v maloobchodě se říjnu meziročně zvýšily o 1,7 procenta po zářijovému jednoprocentním růstu. V říjnu se dařilo zejména prodejcům pohonných hmot a motorových vozidel, oznámil Český statistický úřad. Bez vlivu pracovních dní dosáhl růst tržeb 4,5 procenta.

Prozatím podle Dufka stále platí, že české domácnosti spíše spoří a peníze investují do bydlení než do zvyšování spotřeby. Jednotlivým částem maloobchodu se navíc daří rozdílně. Lidé nakupují zejména oblečení, obuv a elektroniku, tedy dovážené zboží, které je díky slabému americkému dolaru stále levnější. Tržbám obchodníků navíc pomáhá rostoucí obliba splátkových prodejů a úvěrů. Od počátku roku roste spotřeba Čechů v průměru o 1,9 procenta. Loňskou chuť domácností utrácet letos zchladilo dvojí zvýšení daní a růst cen v obchodech.