V pondělí začne Česká televize vysílat nový seriál Černí baroni

V pondělí bude mít na prvním programu České televize premiéru jedenáctidílný seriál Černí baroni, který vznikl podle motivů knihy Miroslava Švandrlíka. Vznikl v brněnském studiu veřejnoprávní televize, stál 70 milionů korun a jeho režisérem byl Juraj Herz. V první části diváci poznají čerstvě povýšeného majora Terazkyho, typického ignorancí k jakýmkoli vědomostem a vzdělání, v podání slovenského herce Andreje Hryce a další postavy spjaté s prostředím pomocných technických praporů (PTP). V silně podnapilém stavu má vojenskými prostorami bloudit poručík Hamásek, ztvárněný Bolkem Polívkou. Roli kapitána Ořecha si zahrál Vítězslav Jandák, kapitána Honce Karel Heřmánek a švejkovskou postavu Kefalína Radek Holub.

Od začátku prý bylo záměrem režiséra, aby se na obrazovce neobjevil žádný herec, který hrál ve stejnojmenném filmu Zdenka Sirového. Seriál také přinese jiné zápletky než film. Tvůrci ho označují za antikomunistickou komedii, která lidi pobaví. "Kdybychom to natočili před 30 lety, asi by nás veřejně popravili na Staroměstském náměstí," komentoval to Hryc.

V seriálu se sice politicky nepohodlní vojínové pohrdáním "hodné" části lidově-demokratické armády dobře baví, skutečný život černých baronů byl ale jiný, upozornil Pavel Krása ze Svazu PTP. Prapory byly podle něj prakticky tábory nucených prací pro politicky nespolehlivé osoby. Ač Krása neupírá spisovateli nárok na uměleckou fikci, upozorňuje, že skutečnost PTP rozhodně nebyla veselá. V letech 1950 až 1954 podle svazu 140 "pétépáků" zemřelo, stovky dalších byly zraněny. Švandrlíkův román Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky vyšel v roce 1969 a v období normalizace mu přivodil velké problémy.