US-DEU: Lepší než Kužvart by byl Vondra nebo Telička

Vládní Unie svobody-DEU je přesvědčena o tom, že existují lepší kandidáti na evropského komisaře za Českou republiku, než je sociálnědemokratický favorit Miloš Kužvart. Vedení unionistů v sobotu vlastního adepta do Evropské komise nenavrhlo, ačkoliv se to očekávalo. Podle předsedy strany Petra Mareše si ale dokáže představit nominaci lidí typu diplomata Alexandra Vondry nebo velvyslance České republiky v Bruselu Pavla Teličky. "US-DEU konstatuje, že Miloš Kužvart je kandidátem ČSSD a sociální demokracie je odpovědna za jeho kvalitu. US-DEU by dala přednost kandidátům s dostatečnou mezinárodní zkušeností. US-DEU si dovede představit i návrh tří kandidátů za Českou republiku," citoval Mareš sobotní usnesení republikového výboru strany. Dosud se počítalo s tím, že vláda navrhne jen jednoho kandidáta na prvního českého komisaře. Další koaliční strana, KDU-ČSL, navrhla soudkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu, někdejší poslankyni Ivanu Janů. I lidovci mají ke Kužvartovi výhrady. Sociální demokraté, lidovci a unionisté budou o nominaci do Evropské komise jednat na úterním koaličním jednání.

I když mají koaliční i opoziční parlamentní strany vůči Miloši Kužvartovi jako kandidátovi ČSSD na evropského komisaře výhrady, sociální demokracie neuvažuje o jiném kandidátovi. Novinářům to v sobotu v Brně řekl předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. "Miloš Kužvart splňuje všechny vysoké požadavky. Nevidím druhou osobu srovnatelných kvalit, která by byla k dispozici," řekl Špidla. Rozhodnutí ČSSD o Kužvartovi jako kandidátovi bylo podle něj "uvážené a velmi pevné". Podle premiéra má Kužvart jako bývalý ministr životního prostředí bohaté zkušenosti z exekutivy a z funkce odešel jako ministr úspěšný. "A že se nestal znovu ministrem bylo dáno tím, že jsem se rozhodl vytvořit koaliční uskupení," uvedl premiér. Doplnil, že Kužvartova agenda, tedy životní prostředí, je klíčová nejen pro Českou republiku, ale i Evropskou unii. Špidla připomněl, že Kužvart v minulosti neselhal ani jako člověk; nebyl členem komunistické strany ani politickým turistou.

Opozičním občanským demokratům a komunistům nevadí ani tak konkrétní jméno jako fakt, že vládní koalice výběr českého zástupce v Evropské komisi nekonzultuje s opozicí. Prezident Václav Klaus nominaci sociálnědemokratického politika komentoval stručně: "Pro mě kandidatura pana Kužvarta do funkce evropského komisaře není důvodem k tomu, abych začal držet hladovku," řekl Klaus novinářům během návštěvy Slovenska.