Premiéra obnovené rozhledny nad Tišnovem přilákala stovky lidí

Okolo tisíce lidí zamířilo v sobotu na kopec Klucanina nad Tišnovem na Brněnsku, kde se slavnostně otevírala obnovená rozhledna. I když věž byla za zvuků fanfár zpřístupněna veřejnosti, čeká její propagátory ještě řada drobných úprav. Jeden z nich, Milan Sítora, ČTK řekl, že chtějí ještě upravit okolí, vysadit zeleň, udělat přístřešek a lavičky a také zabezpečit stavbu proti povětrnostním vlivům.

Na kopci Klucanina již kdysi stála dřevěná rozhledna. Občanské sdružení Rozhled na Tišnov o znovupostavení vyhlídkové věže usilovalo několik let. Rozhledna má tři vyhlídková místa. První je ve výši asi 3,5 metru, další pak ve 24 metrech. Poslední vyhlídková plošina, na kterou musejí lidé vystoupat po 133 chodech, leží těsně pod střechou věže ve výšce 29 metrů. Sítora doplnil, že rozhledna by měla být kdykoliv volně a bezplatně přístupná.

Původní rozhlednu na Klucanině ve výšce 410 metrů nad mořem postavil Klub českých turistů v roce 1934 a slavnostně ji pokřtili herec Vlasta Burian a zápasník Gustav Frištenský. Po druhé světové válce byla stržena. Donedávna se dochovaly jen obvodové zdi přízemí, které byly do nové rozhledny začleněny.