Soud rozhodne o požadavku Kinského na zámeček Tokáň v říjnu

Na 9. října odročil Děčínský okresní soud ve středu projednávání žaloby Františka Oldřicha Kinského, kterou se na ministerstvu vnitra domáhá vydání loveckého zámečku Tokáň. Soud vyhověl advokátovi Kinského Jaroslavu Čapkovi, který požádal o čas na přípravu závěrečné řeči a závěrečných návrhů.

Zástupkyně ministerstva vnitra navrhla soudu, aby žalobu na vydání zámečku zamítl. Podle ní advokát Kinského například vůbec neprokázal, že by tento majetek jeho klientovi patřil. Kinský ani jeho zástupci také nepodali v zákonné lhůtě námitky proti konfiskaci tohoto majetku. Navíc zámeček Tokáň státu patří již mnoho let, takže ho již vydržel, uvedla zástupkyně ministerstva vnitra.

Čapek zpochybnil pravost některých konfiskačních výměrů, které si soud vyžádal z ústředního státního archivu v Praze. Požádal proto soud, aby si nechal předložit originály těchto dokumentů a vyslechl odpovědného pracovníka archivu. Kromě jiného argumentoval také tím, že před dvěma lety o vydání těchto výměrů žádal, ale nedostal je. Soudkyně uvedla, že soud nemá důvod o pravosti dokumentů pochybovat a žádost Čapka zamítla.

Čapek podal u děčínského okresního soudu zhruba 25 majetkových žalob. Požaduje v nich například přibližně polovinu území Národního parku České Švýcarsko, majetek v několika obcích, ale i nemovitosti některých firem a jednotlivců. Žádný spor na Děčínsku zatím nebyl ukončen.

U různých soudů podal Čapek 157 žalob na majetek v hodnotě přibližně 40 miliard korun. Kinského rodiče o něj přišli po druhé světové válce na základě Benešových dekretů kvůli údajné kolaboraci s nacisty. Čapek ale tvrdí, že nemovitosti byly zabaveny neoprávněně, protože je nevlastnil Kinského otec, ale jeho tehdy nezletilý syn František Oldřich.