Spojenci by neměli bránit Ukrajině využívat zbraně podle potřeby, zaznívá na bezpečnostní konferenci Globsec

Spojenci by neměli omezovat využití zbraní dodaných Ukrajině. V Praze to řekli dánská premiérka Mette Frederiksenová i finský prezident Alexander Stubb. Vše podle nich musí být v souladu s mezinárodním právem. Podle Frederiksenové to platí i pro letouny F-16, které Dánsko Ruskem napadené zemi poskytlo.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell už ve čtvrtek prohlásil, že  Ukrajinci musí mít možnost mířit na místa, odkud je Rusové bombardují a ostřelují. Omezení zavedla například Itálie, naopak země jako Česko, Švédsko či Nizozemsko Kyjev podporují a pro využití zbraní nestanovují žádné podmínky.

Ukrajina podle Frederiksenové musí dostat vše, co potřebuje pro svoji obranu. Stubb s tímto pohledem souhlasí. "Je to absolutně směšné," řekl k restrikcím. "Rusko vede ilegální a agresivní válku, porušuje veškerá mezinárodní pravidla. Nemluvím pouze o územní integritě a suverenitě, ale také o vážných válečných zločinech, když útočí na civilní cíle, jako jsou školy, nemocnice, divadla," poznamenal finský prezident.

Dánská premiérka považuje za nutné zdůrazňovat, že neexistuje jiná možnost, než že Ukrajina válku vyhraje. "Pokud zvítězí Rusko, všichni prohrajeme. Nejen v Evropě, ale celosvětově," doplnila. Za chybu označila nedostatečnou reakci už na ruskou anexi Krymu v roce 2014.