Pasovský dostal za vraždu nigerijského konzula osm let vězení

Důchodce Jiří Pasovský má strávit osm let ve vězení za to, že předloni v únoru zastřelil v budově nigerijského velvyslanectví v Praze konzula a postřelil jeho sekretáře. Dopustil se tak vraždy a pokusu o další, uvedla v úterním rozsudku předsedkyně senátu pražského městského soudu Miroslava Straková. Obžalovaný si kvůli nemoci a špatnému psychickému stavu verdikt nevyslechl, jeho obhájci se však na místě odvolali, a případ tak bude řešit ještě vrchní soud.

Na počátku události stála několik let stará smlouva Pasovského s údajnými zástupci nigerijské vlády, mnohamilionové vklady mělnického důchodce do údajné stavby nigerijského ropovodu a očekávání zisku. Protože však bývalý vojenský lékař nedostal ze svých investic zpět ani dolar, žádal o pomoc velvyslanectví v pražských Střešovicích. Transakcemi prý přišel o více než 15 milionů korun, svých i vypůjčených, a věřitelé mu údajně začali vyhrožovat.

Předloni v únoru pak podle soudu Pasovský po hádce zastřelil konzula a postřelil jeho sekretáře, který právě vešel do kanceláře. Po střelbě se Pasovský zhroutil, čin si téměř nevybavoval, vzpomněl si jen na to, jak ho rozčílilo, když mu prý konzul nabídl pomoc za podmínky, že mu dá polovinu z navrácené částky.