Počasí na pátek

V pátek bude jasno až polojasno, postupně ale oblačnosti přibude. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, zejména na horách. Nejvyšší teploty se dostanou přes tropickou třicítku, maxima čekají meteorologové okolo 31 stupňů. Na východě a severovýchodě ale bude chladněji, a to kolem 26 stupňů.

Víkend v Česku bude převážně slunečný a velmi teplý. V sobotu se mohou teploty zejména v Čechách dostat až na 37 stupňů Celsia. V neděli se pak budou maxima pohybovat kolem 35 stupňů. V závěru víkendu se ale mohou od západu místy objevit přeháňky nebo bouřky.

Letošní červen v Česku byl teplotně normální, v průměru bylo 17,2 stupně Celsia. Nebyl bohatý na srážky, pršelo méně, než je pro tento měsíc obvyklé. Vtiskové zprávě o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav. Na červen připadl i letošní první tropický den, kdy teploty vystoupají aspoň na 30 stupňů Celsia. Byl 18. června na stanici Plzeň - Bolevec. První tropický den letos přitom přišel výrazně později, než je obvyklé v posledních letech, a to zhruba o 20 dnů.