Počet nakažených proti minulému týdnu znovu stoupl

V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, to je o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet potvrzených případů za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, je čtvrtý den v celostátním průměru na hodnotě 11. Mezi regiony jsou nicméně velké rozdíly. Z krajů zůstává nejhorší situace v Praze, kde připadá na 100.000 obyvatel 23 případů za poslední týden. Naopak nejnižší incidenční číslo je ve Zlínském a Karlovarském kraji, kde evidují na 100.000 obyvatel čtyři pozitivně testované.

Zatímco v nejhorší době epidemie letos v březnu ministerstvo evidovalo i více než 200 obětí denně, v poslední době jsou úmrtí v jednotkách za týden. Za současnou minimální úmrtností je podle odborníků hlavně očkování starších lidí a dalších rizikových skupin. Ukončené očkování má v Česku více než pět milionů lidí, tedy necelá polovina všech obyvatel.