Předposlední důl na černé uhlí ukončil těžbu

Horníci dnes ráno vyvezli symbolický poslední vozík černého uhlí z karvinského Dolu ČSA. Provoz v něm končí stejně jako v dalším karvinském Dole Darkov, kde horníci poslední vozík vyvezli už v úterý. ČTK to sdělila mluvčí OKD Naďa Chattová. Důvodem postupného uzavírání dolů je skutečnost, že se v nich těžba ekonomicky již nevyplácela.

Za dobu existence bylo v dole vytěženo celkem 144,418.264 tun uhlí. "Stejně jako u Dolu Darkov, tak i a za existence dolu ČSA byly vyraženy stovky kilometrů chodeb a těžilo se v hloubce až 1200 metrů pod povrchem. Ty nejhlubší sloje tam byly uloženy v podobné hloubce," uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

"Společnost OKD bude nadále těžit v Dole ČSM, kde se bude uhlí také na povrchu následně upravovat. Společnost OKD nyní pracuje se střednědobým plánem, který počítá s těžbou na Dole ČSM v roce 2021 i v roce 2022" řekla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

OKD bude mít od března už jen okolo 2800 vlastních zaměstnanců a zhruba 800 dodavatelských pracovníků. Ještě před 30 lety přitom v dolech OKD pracovalo více než 100.000 lidí. Po zavírání neefektivních provozů po roce 1989 měl v polovině 90. let minulého století podnik 50.000 zaměstnanců, před deseti lety v dolech pracovalo ještě zhruba 17.000 lidí. OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku.