Reprodukční číslo je dál těsně nad hodnotou jedna, přibylo 184 nakažených

V pátek laboratoře v Česku odhalily 184 nových případů koronaviru, to je o 14 víc než před týdnem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie. Klíčovým ukazatelem je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, který se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizovaných 65 nakažených.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo na 13, předtím bylo devět dní v řadě na hodnotě 12. Velké rozdíly zůstávají mezi kraji i okresy. Nejhůře na tom je dál Praha, kde za uplynulých sedm dní připadá na 100.000 obyvatel 29 nakažených. Naopak v Olomouckém kraji připadá na 100.000 lidí jen pět případů koronaviru za týden, což je nejméně v Česku.

S nynějším návratem lidí z dovolených a dětí z prázdnin bude epidemie covidu-19 podle odborníků sílit, i při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale neměla být tak silná jako loni na podzim. Když letos v březnu zasáhla Česko dosud nejsilnější vlna epidemie, přibývalo až 17.000 nových případů covidu denně, nemocniční péči vyžadovalo přes 9000 lidí.