Rozloučení s Janem Kačerem přineslo smutek, úsměvy, zpěv i recitaci

Poslední rozloučení s Janem Kačerem se dnes uskutečnilo v duchu jeho hesla, že smutek je jenom odvrácenou stranou humoru. S hercem a režisérem se řečníci na pódiu Národního divadla v Praze loučili s dojetím, ale v zaplněném hledišti vyvolali svými projevy i úsměvy. Třeba když David Prachař ujistil, že si Kačerovo číslo nevymaže z mobilu, aby mu mohl napsat, až jeho milovaná fotbalová Slavia získá mistrovský titul. Součástí pietního obřadu byla i Kačerova oblíbená píseň Řehtej, řehtej..., kterou zazpívala Jitka Smutná. Na závěr si přítomní vyslechli ze záznamu Kačerovu recitaci básně Guillauma Apollinaira Pod mostem Mirabeau.

Kačer zemřel v pátek 24. května ve věku 87 let. Byl významnou tváří nové vlny československého filmu a stál u zrodu pražského Činoherního klubu. "Tam, kam jsi odešel, je už skoro celý Činoherní klub, tak, jak jste ho zakládali. A potřebují tam dobrého režiséra," vzkázal ve videopozdravu herec Vladimír Pucholt, žijící v zahraničí.

Jako první se smutečním proslovem vystoupil ředitel Národního divadla Jan Burian, který vzpomínal na Kačerovu divadelní kariéru. Podle Buriana měl Kačer schopnost, které si cenili všichni, kteří s ním spolupracovali - schopnost nadchnout své spolupracovníky, aby vytvářeli živé divadlo.

O svém životě napsal několik autobiografií. S manželkou Ninou Divíškovou, rovněž herečkou, se Kačer seznámil na studiích. Byli svoji bezmála 60 let a vychovali tři dcery. Divíšková zemřela 21. června 2021.