Saský premiér připouští uvolnění vstupu pracovníků podle profesí

Saský zemský premiér Georg Milbradt v pondělí připustil, že volný pohyb pracovních sil se může v některých oblastech uvolnit před uplynutím celého sedmiletého přechodného období. Jeho pondělní setkání s českým ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou ale potvrdilo, že v této oblasti má Česká republika a Sasko stále rozporné názory a Milbradt potvrdil saské odhodlání bránit před vstupem východoevropské konkurence ty profese, v nichž v zemi panuje nezaměstnanost. "Už nyní máme na saském pracovním trhu nedostatek zaměstnanců v určitých profesích. Jde hlavně o akademické obory, myslím třeba na lékaře nebo počítačové odborníky. Zde bude liberalizace možná rychleji než v oborech, v nichž v Německu panuje nezaměstnanost," řekl Milbradt novinářům.

Německo může bránit vstupu zaměstnanců z nových zemí EU na svůj pracovní trh po sedm let od loňského rozšíření unie. Funkčnost přechodného období zhodnotí Evropská komise poprvé dva roky po rozšíření. I pak ale může Německo využít další tři roky a popřípadě i dva roky. "Vycházím z toho, že i po prvních dvou letech v tom tříletém období budou existovat omezení," potvrdil Milbradt. "Ale bude jistě možné diferencovat podle povolání," řekl saský premiér. Navíc si nemyslí, že by státy, které přechodné období využívají, rozlišovaly mezi jednotlivými přistoupivšími zeměmi. "Nemyslím, že dojde k rozlišení na Česko a další východoevropské země, půjde o všeobecnou úpravu," řekl.

"Z České republiky žádné problémy, které se týkají pracovního trhu kdekoliv v Evropě, nebudou, protože Češi nejsou schopni ani rozhodnuti ohrozit žádný pracovní trh," komentoval to Svoboda. S Milbradtem mluvili o ústavní krizi EU a nutnosti pokračovat v ratifikaci euroústavy, již zatím odmítla Francie a Nizozemsko. Oba vyzdvihli dobré ekonomické vztahy mezi Saskem a Českem. "Export z České republiky do Saska vzrostl o 64 procent po vstupu České republiky do Evropské unie. Za stejné období vzrostl náš obrat o 36 procent a přesahuje dvě miliardy eur," řekl šéf české diplomacie.

Česko je také připraveno učinit vstřícné kroky vůči menšině Lužických Srbů v Sasku. "Jaká to bude forma a jaký způsob, to je ještě předmětem našeho jednání," řekl Svoboda. Je možné, že z pražského lužického semináře vznikne centrum německo-česko- lužickosrbského setkávání. Milbradt dodal, že saská vláda má o tento projekt zájem.