Senát schválil zákon, který Česko potřebuje pro obchod s diamanty

Česká republika bude moci opět dovážet diamanty, neboť se stane členem sdružení zemí, které mají oprávnění obchodovat s těmito drahými kameny. Senát schválil zákon, který je k tomu nezbytný. ČR se tak znovu zapojí do takzvaného Kimberleyského procesu, jehož členy jsou země, které chtějí dostat světový pohyb diamantů pod kontrolu a zamezit jejich zneužívání pro financování teroristických a povstaleckých skupin. Česká republika byla členem procesu od července 2001 do konce srpna letošního roku. Od září ale byla ze seznamu vyškrtnuta, protože neměla příslušnou právní normu, která řeší podmínky dovozu, vývozu a tranzitu surových diamantů. Šest desítek zemí Kimberleyského procesu proto od té doby nepovoluje dovoz surových diamantů do tuzemska. "Přijetí zákona znamená ukončení embarga na dovoz diamantů," řekl senátorům ministr financí Bohuslav Sobotka.

Zákon, který ještě podléhá podpisu prezidenta, určuje minimální požadavky, které členské země procesu musejí splnit. Jakýkoli obchod se surovými diamanty, které jsou potřeba například na výrobu přístrojů, musí být doprovázen certifikátem. Na obchodování s diamanty má dohlížet ministerstvo financí. Kontrola pohybu diamantů se vztahuje i na vnitřní území členů Kimberleyského procesu, včetně členských států Evropské unie, která je členem jako celek.

V minulých letech Česká republika dovážela zhruba deset až 12 kilogramů surových diamantů ročně. Převážná většina kamenů pocházela z Jihoafrické republiky a Česká republika je importovala ze zemí Evropské unie.