Senátoři chtějí usnadnit obnovení českého občanství pro krajany

Senátoři chtějí usnadnit obnovení českého občanství pro krajany, kteří o něj přišli po emigraci během komunistické éry. Tento záměr, s nímž přišli členové senátní komise pro krajany, podpořil ve čtvrtek Senát hlasy 41 z 50 přítomných. Navrhovaná právní úprava je určena hlavně těm, kteří odešli z někdejšího Československa v posledních letech totalitního režimu a podmínky současného zákona nemohli splnit.

"Občanství je nástrojem sounáležitosti zahraničních Čechů se svou vlastí. Bylo by chybou, pokud bychom vztahu těchto lidí k naší zemi a jejich snaze mít nadále Českou republiku svým domovem bránili legislativními bariérami," uvedla k účelu normy předsedkyně krajanské komise Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí).

Jelikož zákony může Senát navrhovat pouze jako celek, pro nyní přijatý návrh novely zákona o státním občanství některých bývalých československých občanů teprve začal schvalovací proces. Novelu teď dostane k posouzení sněmovna a vláda.

Nová úprava vychází vstříc například těm krajanům, kteří o české občanství mohli získat například krajané, kteří o něj nemohli požádat kvůli československo-americké úmluvě o naturalizaci. Úmluva, která znemožňovala vznik dvojího občanství, přestala platit až v srpnu 1997. Platný zákon ale umožňuje požádat o obnovení občanství jen těm emigrantům, kteří o české občanství přišli do konce března 1990. Podle předkladatelů novely se může také stát, že si řada zájemců o obnovení občanství nedokáže vyřídit všechny náležitosti. Novela má proto lhůtu pro podání žádosti o občanství zrušit bez omezení. Seitlová podotkla, že o změnu zákona je mezi krajany zájem. Jen v USA bylo ke konci roku 2003 obnovenou české občanství 3500 krajanů, zájem dalších se v posledním půlroce zvýšil.