Soud propustil Nagyovou, Páleníka, Bočka a Pohůnka z vazby

Spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová, někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček opustili vazbu. O propuštění rozhodl Krajský soud v Ostravě, který vyhověl jejich stížnostem proti uvalení vazby. Podle soudu pominula obava, že by mohli ovlivňovat svědky. Na svobodu se dostal i zpravodajec Jan Pohůnek, jenž sice stížnost nepodal, ale o jeho propuštění rozhodl žalobce. Všichni obvinění z kauzy kolem Nagyové jsou tak volní, exposlanci ODS jsou na svobodě od úterý.

Na Nagyovou, která opustila po pěti týdnech brány vazební věznice v Ostravě, čekal Petr Nečas. Přivítali se krátkým objetím. Šéf správy státních hmotných rezerv Páleník opustil budovu olomoucké vazební věznice o chvíli dříve než Nagyová. Někdejší náčelník Vojenského zpravodajství novinářům sdělil, že nic nezákonného nespáchal. Někdejší náměstek ministrů zemědělství a dopravy Boček označil podmínky v brněnské vazební věznici za velmi těžké, poděkoval ale zaměstnancům za vstřícné chování. Boček podle svého právníka míní, že se nedopustil ničeho špatného, blíže se však k obvinění nechtěl vyjadřovat.

Bývalá ředitelka Nečasovy kanceláře je spolu s Bočkem, někdejšími poslanci Petrem Tluchořem, Ivanem Fuksou a Markem Šnajdrem obviněna kvůli sjednávání míst ve státních a polostátních firmách pro tři někdejší poslance ODS výměnou za to, že se vzdali svých mandátů. Podle další části obvinění zneužila Nagyová prostřednictvím Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandy a Pohůnka vojenskou tajnou službu k nezákonnému sledování včetně Nečasovy manželky. Někdejší poslance ODS Šnajdra, Tluchoře a Fuksu státní zástupce z vazby propustil v úterý v reakci na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle něhož jsou chráněni imunitou.

Autor: Jan Charvát