Sport

David Lafata byl zvolen českým Fotbalistou roku 2014. Útočník Sparty ukončil šestileté panování Petra Čecha v anketě pořádané Fotbalovou asociací ČR a zároveň se stal prvním vítězem z české ligy od roku 1995. Od té doby vyhrávali jen krajánci. Druhý skončil s výrazným odstupem další hráč Sparty Pavel Kadeřábek a třetí byl Tomáš Rosický z Arsenalu. Mezi trenéry popáté za sebou vyhrál reprezentační kouč Pavel Vrba. Talentem roku je obránce Jan Baránek.

Čeští fotbaloví reprezentanti odcestují k úternímu přípravnému utkání na Slovensku bez čtyř hráčů, kteří nastoupili v základní sestavě sobotního duelu kvalifikace mistrovství Evropy s Lotyšskem (1:1). Volno pro zápas v Žilině dostali kapitán Tomáš Rosický, brankář Petr Čech, obránce David Limberský a útočník David Lafata.

Čeští hokejisté sehráli v NHL důležitou roli v nedělních zápasech týmů bojujících o postup do play off. Jaromír Jágr se dvěma trefami zasloužil o výhru Floridy 4:2 v Ottawě, David Pastrňák zařídil gólem vítězství Bostonu 2:1 v prodloužení na ledě Caroliny a Jiří Hudler gólem a dvěma asistencemi přispěl k výhře Calgary 5:2 v Nashvillu.

Hokejisté Třince zvládli i druhé semifinálové utkání se Spartou, ale o jejich výhře 5:4 rozhodl teprve čtyři minuty před koncem prodloužení Vladimír Roth. Oceláři měli v normálním čase namále, jejich porážku odvrátil v 58. minutě Milan Doudera. Na oba klíčové góly přihrál Štefan Ružička. Třetí a čtvrté utkání se bude hrát ve středu a čtvrtek v Praze.

Hokejisté Chomutova vyhráli ve 3. kole baráže o extraligu v Českých Budějovicích 4:1 a po druhém úspěchu za sebou se posunuli s pěti body na druhé místo tabulky o dva body za vedoucí Olomouc. Jihočeši i potřetí prohráli a s jediným bodem zůstávají na posledním místě příčce. Chomutov potvrdil bilanci ze vzájemných zápasů z této sezony první ligy, ve kterých pokaždé bodoval.

Hokejisté Olomouce porazili ve 3. kole baráže o extraligu pražskou Slavii 2:0 a i podruhé doma naplno bodovali. Se ziskem sedmi bodů se posunuli do čela o dva body před Chomutov a Slavii. O výhře rozhodli ve druhé třetině Jan Knotek a Jiří Řípa, brankář Jiří Trvaj udržel čisté konto díky 23 úspěšným zákrokům.

Tenista Tomáš Berdych otočil už téměř ztracený zápas 3. kola na turnaji v americkém Miami. Osmý nasazený hráč odvrátil v utkání s Australanem Bernardem Tomicem čtyři mečboly a po výhře 6:7, 7:6 a 6:1 postoupil do osmifinále. Příštím soupeřem českého reprezentanta bude Francouz Gaël Monfils.

Karel Hanika vstoupil do nové sezony mistrovství světa silničních motocyklů bodovaným 13. místem v Kataru. Druhý Čech v nejslabší třídě Moto3 Jakub Kornfeil dojel sedmnáctý. Karel Abraham závod v královské MotoGP po pádu v posledním kole nedokončil.

Golfistka Klára Spilková obsadila při svém druhém letošním startu na Ladies European Tour na turnaji v marockém Agadiru 44. místo. Na výkonu dvacetileté české hráčky se podepsala angína. V průběhu soutěže, kterou zahájila dvacátou příčkou v prvním kole, bojovala s horečkou.

Boxer Daniel Táborský se o víkendu posunul na post české amatérské jedničky ve váhové kategorii nad 91 kg a přiblížil se tak účasti na červnových Evropských hrách v Baku. Táborský na galavečeru v Jičíně porazil úřadujícího domácího šampiona Pavla Šoura.

Českou fotbalovou reprezentaci do 21 let čeká v úterý v Praze poslední přípravný zápas před domácím mistrovstvím Evropy. Výběr trenéra Jakuba Dovalila nastoupí v Edenu proti Portugalsku a pokusí se ukončit čtyřzápasovou sérii bez vítězství.

Plavkyně Barbora Závadová je prvním českým sportovcem, který má prakticky jistou účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro příští rok. Na mezinárodním mistrovství Dánska splnila v neděli A limit plavecké federace FINA v polohovém závodu na 400 metrů časem 4:41,52 minuty. Český rekord na 200 metrů volný způsob zaplavala Simona Baumrtová.