Štefan Margita místo plánované vánoční desky natočil album lidových písní

Operní pěvec Štefan Margita plánoval letos natočit vánoční desku, po vystoupení na poctě Karlu Gottovi se však rozhodl natočil album lidových písní. Impulsem ke změně byl koncert v pražské O2 areně, kde Gottovým příznivcům s velkým úspěchem zazpíval slovenskou lidovku Išel Macek do Malacek. Album nese název Štefan Margita - Rež, rež, rež - lidové písně a na jaře příštího roku se pěvec zvyklý na velké operní produkce vydá na stejnojmenné koncertní turné. Album představí ve spojení se symfonickými orchestry. Margita to řekl v rozhovoru s ČTK.

"Před několika lety bych určitě neuvažoval nad tím, že se nechám přemluvit na lidovky. Nebýt vzpomínkového koncertu na Karla Gotta, kde mi Ivanka (Gottová) zavolala, ať udělám Išel Macek do Malacek, a nabídky Supraphonu, točil bych asi další vánoční desku. Ale nakonec mi deska lidovek, které jsem nikdy nenatočil, přišla jako dobrý nápad," uvedl Margita.

Na albu Rež, rež, rež propojil Margita nejen očekávatelné slovenské, ale také ty moravské a české lidovky v aranžích pro symfonický orchestr a instrumentální sólisty. Vedle písně Išel Macek do Malacek nahrávka přináší známé lidovky Černé oči jděte spát, Ach, synku, synku, Keby som bol vtáčkom, Ej, lásko, lásko nebo Mať moja.