Tepličtí filharmonici vystoupí na Maltě s tamními hudebníky

Dvacetičlenná skupina teplických filharmoniků odletěla ve středu na Maltu, aby zde společně vystoupili se svými kolegy z Maltského národního orchestru (National orchestra of Malta). "Koncert se uskuteční 29. ledna v hlavním městě Malty La Vallettě," řekl ČTK ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz. Pod taktovkou šéfdirigenta teplické filharmonie Charlese Olivieri-Munroa uvede spojený česko-maltský orchestr skladby Bedřicha Smetany, Petra Iljiče Čajkovského, Edwarda Griega a Ference Liszta. Společné vystoupení hradí podle Dietze ministerstva kultury České republiky a Malty.

Zbývající část teplické Severočeské filharmonie má od 27. do 30. ledna na programu sérii vystoupení v Mostě, Teplicích, Ústí nad Labem a Děčíně. Společně se Západočeským divadlem Cheb provedou tepličtí filharmonici melodram Josefa Suka Radúz a Mahulena. Ročně navštíví koncerty Severočeské filharmonie téměř půl milionu posluchačů. "Z toho si nás zhruba 350.000 lidí poslechne v zahraničních koncertních sálech," řekl Dietz. Větší návštěvnost v zahraničí je podle něj dána větší kapacitou koncertních sálů, některé pojmou až 10.000 návštěvníků.

Letos si Severočeská filharmonie Teplice připomene 57. výročí znovuobnovení své činnosti a 167. výročí symfonické hudby v Teplicích. Soubor má přes 70 hudebníků a jeho zřizovatelem je město Teplice. Ročně odehraje více než 120 koncertů na českých i zahraničních pódiích.