Veletrh Zahrada Čech v Litoměřicích přilákal davy lidí hned při otevření

Veletrh pro pěstitele, zahrádkáře, chalupáře a kutily Zahrada Čech přilákal davy lidí hned při otevření. Dnešní zahájení 47. ročníku pocítili také obyvatelé města, které ucpaly automobily. Zajištěna je přitom kyvadlová doprava z autobusového a vlakového nádraží. Zájem je tradičně o česnek, trvalky, stromky a keře a nejrůznější zlepšováky. Akce potrvá do středy.

Na dnešním slavnostním zahájením řečníci, mezi kterými byli předsedové různých zemědělských unií a komor či ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), apelovali na návštěvníky, aby kupovali české potraviny. "Z naší krajiny přes zimu zmizelo 1000 hektarů, zhruba milion stromů. Není problém, že se kácí sady, ale že ovocnáři neinvestují do nových výsadeb. Nemají peníze z toho, co jim platí obchodní řetězce. Jeden hektar sadů jabloní se závlahou je investice přes milion korun," řekl ČTK předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Šestidenní veletrh doplňuje bohatý kulturní program, jehož součástí je vyhlášení regionální potraviny Ústeckého kraje a potravinářského výrobku kraje Přemysla Oráče. Do soutěže se letos přihlásilo 50 výrobců s více než 200 produkty.