Víkend nabízí Dny evropského filmu i divadelní představení

Ve znamení Dnů evropského filmu bije o víkendu srdce filmových fanoušků. Přehlídka, která byla zahájena ve čtvrtek, nabízí o víkendu v kinech Lucerna a Aero celkem dvanáct projekcí. I letošní 10. ročník dodrží tradici a pro ty největší filmové notoriky připravil noční promítání.

Od sobotní půlnoci do nedělního rána budou v Aeru za jednotné vstupné 120 korun uvedeny v rámci filmového maratónu hned tři celovečerní snímky. Doplní je lahůdka určená právě pro tyto nespavce - sestřih francouzských erotických snímků z 20. let.

Na výstavě věnované rybářům a jejich koníčku ve Veletržním paláci bude po poledni představena nová kompaktní deska nazvané Písničky o rybách a rybářích. Křtu se mají zúčastnit jejich interpreti, mezi které patří například Karel Zich, Petr Rezek, Jan Hrušínský a Karel Černoch.

Ve stejné době začne v Hotelu Renaissance aukce výtvarného umění a starožitností aukční síně Dorotheum a v historické budově Národního divadla se rozezní předehra komické opery Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta, který je věnována účinkování krále komiků Vlasty Buriana v roli Principála v první polovině 40. let.

Program druhého ročníku afrických divadelních setkání Tvůrčí Afrika nabídne vpodvečer v zasedací síni Divadelního ústavu besedu u kulatého stolu na téma kolonialismus a kultura a poté v Činoherním klubu Africkou noc, v níž čeští Afričané představí hudbu, zpěv, tanec, recitaci, divadlo, řemeslo a gastronomii černého kontinentu.

Večer se v paláci Akropolis uskuteční koncert pro Tibet, který pořádá občanské sdružení Lungta. Ve stejný čas vystoupí ve Stavovském divadle členové Slovenského národního divadla z Bratislavy a uvedou hru polského dramatika Janusze Glowackého Čtvrtá sestra.

V Divadle Komedie bude na představení inscenace Zadržitelný vzestup Artura Uie pokřtěna kompaktní deska se scénickou hudbou. Ve stejné době vystoupí v Baráčnické rychtě kapela Marcipán. Tato hudební skupina, založená Jiřím Hodinou v roce 1997, se zabývá interpretací českých a moravských lidových písní. Její členové jsou profesionální hudebníci, věnující se různým hudebním žánrům (rock, folk, jazz, barokní hudba, gregoriánský chorál).

Nedělní večer nabídne ve Stavovském divadle další část vystoupení slovenské první scény - tentokrát hru Franze Wittenbrinka Sekretářky, kterou podle stejnojmenné inscenace hamburského Schauspielhausu adaptovali Martin Porubjak a Ivan Marton.

Ve Švandově divadle se představí plzeňské Divadlo Alfa a v rámci přehlídky profesionálních souborů České divadlo 2002/2003 uvede hru Láska vše zachrání. V Činoherním klubu bude festival Tvůrčí Afrika v neděli pokračovat Koltésovou hrou Boj černocha se psy v provedení herců z Bratislavy.

Dejvické divadlo ohlásilo na neděli derniéru černé komedie Joe Ortona Lup.