Zájezdoví dopravci ztratili na tržbách 88 pct, většině hrozí krach

Zájezdoví autobusoví dopravci vloni meziročně ztratili na tržbách v průměru 88 procent. Drtivá většina firem upozorňuje, že bez pomoci státu nepřežije, pětina společností z oboru už prodala nebo zastavila osobní majetek. Bez zakázek dopravci ztrácejí i řidiče. Vyplývá to z průzkumu mezi provozovateli, jehož výsledky ČTK poskytla iniciativa Za autobusy. Dopravci žádají o pomoc stát. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) k tomu uvedlo, že před spuštěním jsou nové plošné programy, z nichž budou moci čerpat i dopravci.

Zájezdové autobusy nejezdí už bezmála rok a další měsíce to tak zřejmě zůstane. Dopravci tak kvůli koronavirové krizi nejspíš přijdou i o druhou sezonu. To se projevuje na ekonomické kondici celého oboru. "Zájezdová doprava je doslova v troskách a rodinné firmy provozující zájezdovou dopravu spějí k zániku," řekl zakladatel iniciativy Jiří Vlasák.

Dopravci dlouhodobě žádají o pomoc stát. Ten pro ně na podzim vytvořil kompenzační program s dotacemi za miliardu korun. Podle dopravců to stačilo pouze na pokrytí ztrát z loňského jara, krize však pokračuje dodnes. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů.