Zemřel slavný český jazzový kontrabasista George Mraz, který žil v USA

Ve věku 77 let zemřel ve čtvrtek hudebník a písecký rodák George Mraz, který přes 50 let žil v USA. Mraz patřil mezi nejvyhledávanější kontrabasisty světové jazzové scény a jeho kontrabas zní na stovkách natočených alb. Na jeho úmrtí, o kterém na facebooku informovala hudebníkova žena Camilla, dnes upozornily server Lidovky.cz a Český rozhlas Vltava.

Hudebník se narodil v Písku 9. září 1944 jako Jiří Mráz a v minulosti doprovázel nejvýznamnější jazzové muzikanty, mimo jiné Clarka Terryho, Herbieho Hancocka a Joa Williamse. V roce 1969 ho angažoval Dizzy Gillespie do svého kvintetu v New Yorku, potom to bylo Trio Oscara Petersona a Ella Fitzgerald. Působil také v seskupeních Charlieho Minguse, Tommyho Flanagana, Stana Getze a dalších vynikajících jazzmanů.

Při příležitosti jeho 65. narozenin mu v roce 2009 tehdejší prezident Václav Klaus předal Zlatou plaketu prezidenta republiky. Tou oceňoval osobnosti, které se proslavily ve svém oboru, a prospěly tak České republice.

Pro emigraci se Mraz, který absolvoval pražskou konzervatoř, rozhodl po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, kdy jako čtyřiadvacetiletý získal stipendium na proslulé Berkley School of Music v Bostonu. Zpočátku byl v Německu, poté přesídlil do USA.