Analytici: Červencová inflace podporuje scénář dalšího růstu sazeb ČNB

Červencová meziroční inflace byla nad očekáváním trhu a podporuje scénář dalšího růstu úrokových sazeb České národní banky. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. V nejbližších měsících se podle nich inflace nevrátí pod tři procenta, naopak koncem roku se podle nich přiblíží čtyřem procentům. Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 3,4 procenta, což bylo nejvíce od loňského července, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

"Centrální instituce reagovaly na pandemii rozhazováním peněz na všechny strany. Ve stejné době se však pozastavovaly výrobní kapacity, což snížilo množství produktů na trhu. Nemůžeme se proto divit, že nyní narůstá inflace," uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Vysoká inflace bude podle něj likvidovat kupní sílu úspor na běžných a spořících účtech v bankách. Očekává proto, že se zvýší zájem lidí o investice.

"Češi se musí připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili. Tím hůře jim bude, že se nyní potkají citelná inflace s velmi chabě úročenými vklady v bankách," souhlasil analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Doba nutí lidi investovat. Často i velmi rizikově, třeba do pochybných firemních dluhopisů, varoval. Bude tedy pokračovat enormní zájem Čechů o investice do nemovitostí.