Analytici: Nezaměstnanost se po prosincovém růstu letos vrátí k poklesu

Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla vlivem ukončení sezonních prací a smluv na dobu určitou, shodli se analytici oslovení ČTK. Letos by ale měla opět klesat. Na trh práce příznivě působí pokračující růst ekonomiky a poptávka po zaměstnancích ze strany firem napříč sektory. Nezaměstnanost v Česku na konci loňského roku stoupla na 3,5 procenta, to je o dvě desetiny procentního bodu více než v listopadu.

"Závěr kalendářního roku a začátek roku nového tradičně ovlivňují sezonní faktory, jež tlačí nezaměstnanost k přechodnému meziměsíčnímu nárůstu - například sezonní útlum prací v zemědělství a lesnictví a konec pracovních kontraktů na dobu určitou," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Rok 2022 jako celek by ale podle něj měl být ve znamení poklesu míry nezaměstnanosti v české ekonomice.

Ta bude letos pokračovat v poměrně slušném růstu a návratu na předcovidové úrovně. "Ani v roce 2022 tak nebude nezaměstnanost představovat pro domácí podniky žádný zásadní problém, spíše vidíme, že v řadě profesí naopak lidé chybějí a firmy mají potíže s náborem," sdělila expertka na řízení lidských zdrojů PwC ČR Andrea Linhartová Palánová.