Analytici očekávají udržení tempa růstu ekonomiky kolem čtyř pct

Pro letošní rok analytici očekávají udržení tempa růstu ekonomiky kolem čtyř procent, případně mírné zrychlení. Domácnosti se podle nich vrátí do obchodů a začnou o něco více utrácet. Investice sice nezopakují loňský rekordní růst o více než devět procent, ale měly by přidat i tak solidních pět až sedm procent. Dále se bude podle oslovených ekonomů zlepšovat zahraniční obchod, který by poprvé mohl skončit s přebytkem.

Finanční experti shodně očekávají, že Česká národní banka zasáhne proti silné koruně, která by mohla omezit růst HDP v letošním roce. Snížení úrokových sazeb nejméně o 0,25 procentního bodu někteří očekávají již na pravidelném zasedání bankovní rady 31. března. "Pro běžné lidi to znamená, že jejich vklady v bankách budou v průběhu roku o trochu méně úročeny, ale zároveň s tím zlevní i půjčování peněz. Život obyvatelstva na dluh tak bude pokračovat," řekl analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora. Dodal, že snížení sazeb a následné oslabení koruny přivítají exportéři.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa ČTK řekl, že export bude hnacím motorem růstu HDP i v následujících letech, kdy by podle něj česká ekonomika mohla nabrat ještě rychlejší tempo. "ČR má šanci stát se významným hráčem v globálním obchodě. Je ovšem nutné, aby české firmy dokázaly spojit své síly na velké exportní projekty. Pokud se to podaří, tak si myslím, že hospodářský růst by v následujících letech mohl být ještě výrazně vyšší. Růst českého vývozu by k tomu významně přispíval," uvedl Tlapa.

"V následujících letech, až naběhnou další závody na plný výkon, a to zejména kolínská (automobilka) TPCA, budou výsledky (HDP) ještě lepší," dodal generální ředitel agentury CzechInvest Radomil Novák. V letošním roce by se měly firmy, které získaly investiční pobídky, podle Nováka podílet na HDP více než třemi procenty a na přidané hodnotě zpracovatelského průmyslu téměř 15 procenty.