Více přestávek, pitný režim, zkrácení pracovní doby. Firmy musí v horku chránit zaměstnance

Foto: Bru-nO / Pixaba CC0

Česko trápí tropická vedra, teploty v tomto týdnu šplhají až nad 35 stupňů. Firmy musí podle zákona dbát na zdraví svých zaměstnanců, v horkých dnech jim proto musí zajistit vhodné podmínky. Patří mezi ně například více přestávek, ochranné nápoje zdarma nebo zkrácení pracovní doby. Pokud firma povinnosti neplní, mohou pracovníci podat stížnost na hygienickou stanici nebo inspektorát práce. Zaměstnavateli pak hrozí pokuta až dva miliony korun.

Ilustrační foto: Lenka Žižková
Například při běžné kancelářské práci vzniká nárok na ochranný nápoj tehdy, když teplota na pracovišti přesáhne 34 stupňů Celsia. Tropická vedra ale nejhůře postihují zaměstnance, kteří pracují na přímém slunci, kde teplota šplhá až k 50 stupňům. Podle české legislativy mají nárok na placené pravidelné bezpečnostní přestávky. Ty jsou nařízené už při překročení 36 stupňů u fyzicky náročných prací - například ve stavebnictví nebo u montážních linek.

Například u vysokých pecí jsou v těchto dnech až 70stupňové teploty. Potvrdila to mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Zaměstnanci mají častější přestávky a dostávají speciální nápoje na ochranu imunity.

"Dále se zaměstnancům v horkých provozech distribuují minerálky. A v extrémně horkých provozech, jako jsou například vysoké pece, ocelárna či válcovny, také nealkoholické pivo. Zaměstnanci za směnu vypijí více než 3 litry tekutin na osobu a spotřeba nápojů se zvyšuje v průměru o 40 procent," přiblížila.

Foto: Priyanka Sharma / Pixaba CC0
Některé firmy volí kvůli vysokým teplotám celkové zkrácení pracovní doby. Úřední doba se zkrátí například zaměstnancům Krajského úřadu Pardubického kraje. V budovách nemají klimatizace, a proto jsou podmínky v kancelářích nesnesitelné.

Extrémní vedra také působí potíže na Letní olympiádě dětí a mládeže v Liberci. Dochází tam totiž voda pro zhruba 4000 účastníků. Organizátoři proto museli objednat cisterny s pitnou vodou a rozpálené sportovní plochy hasiči ochlazují vodní mlhou.

Kvůli vysokým teplotám taky veterináři pozastavili převoz hospodářských zvířat. Ta smějí být - podle nařízení Evropské unie - převážená na vzdálenosti delší než 600 kilometrů pouze při teplotách mezi 5 a 30 stupni.

Foto: Bru-nO / Pixaba CC0
Krizovou situaci prožívají také někteří dopravci. Horko trápí hlavně železniční dopravce. Problém mají s klimatizací, která ve vagónech na tyto extrémní teploty nestačí.

Současná vedra nesvědčí ani pivnímu trhu. Lidé se v extrémních vedrech zpravidla vyhýbají alkoholu a pijí ho spíše až večer po ochlazení vzduchu. I potom ale dávají přednost pivům s menším množstvím alkoholu, ochuceným pivním mixům nebo nealkoholickému pivu. Klasického piva se proto vypije mnohem méně.

Naopak tropické počasí zvyšuje prodej klimatizací a ventilátorů. Někteří obchodníci díky tomu očekávají rekordní prodej tohoto zboží. Například v jednom internetovém obchodě s elektronikou stoupl prodej klimatizací na začátku června meziročně o 90 procent.