Analýza: Tržby v gastronomii meziročně klesly o 37 pct
Stravovací provozy musely v uplynulých 12 měsících fungovat asi půl roku v režimu výdejních oken a tržby oboru meziročně klesly o 37 procent. V roce 2019 činily 195 miliard korun, jde tak o propad o 72 miliard Kč. V režimu uzávěry má obvykle kolem 60 procent zařízení zavřeno, u těch otevřených se tržby pohybují kolem 40 procent běžného stavu. Vyplývá to z analýzy společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá čtvrtina českých gastronomických zařízení.
Současná situace je podle ředitele Dotykačky Petra Menclíka likvidační zejména pro diskotéky a kluby, jejichž tržby se meziročně propadly o 76 procent. V případě hospod činí pokles v porovnání s předchozími 12 měsíci 55 procent. U restaurací propad činí 37 procent. Nejlépe situaci zvládají kavárny a bistra, které si v tržbách meziročně pohoršily o 19 procent.