Bavorský premiér Söder chce Česko vyhlásit za oblast s mutacemi

Příhraniční regiony v České republice a také rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko by mělo Německo prohlásit za oblasti s výskytem zmutovaného koronaviru. Dnes to podle agentury DPA prohlásil bavorský premiér Markus Söder. Takové hodnocení Česka by mohlo vést ke znovuzavedení hraničních kontrol. O zařazení na německý seznam oblastí s výskytem mutací rozhodují společně ministerstva zahraničí, vnitra a zdravotnictví, toto spolkové grémium zasedá v pátek.

Od dnešního dne zpřísnily režim pro pendlery bavorské příhraniční okresy Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab. Čeští přeshraniční pracovníci mohou jet do práce jen přímou cestou a bez zastávky, poté se musí ihned vrátit do Česka. Söder již ve středu večer v rozhovoru s televizí ZDF nevyloučil možnost uzavření hranic s Českem.

Sousední Sasko kvůli epidemické situaci v Česku výrazně zpřísní podmínky pro pendlery. Oznámil to dnes saský premiér Michael Kretschmer, informovala agentura DPA. Výjimku by podle něj měli dostat jen zdravotníci, pečovatelé a někteří pracovníci v zemědělství. Testovat se zřejmě budou muset každý den. Kretschmer zdůraznil, že opět nabídl českému premiérovi Andreji Babišovi pomoc. Kretschmer zdůraznil, že ho vývoj v sousední zemi mrzí. Saský premiér se dlouho bránil omezování pohybu pendlerů přes hranici a zdůrazňoval, že jsou čeští pendleři pro Sasko nepostradatelní, obzvlášť ve zdravotnictví a sociální péči.