Německo umožní dojíždět jen českým zdravotníkům, Sasko a Bavorsko má výjimku

Do Německa mohou od neděle z českých pendlerů dojíždět jen zdravotníci, oznámilo spolkové ministerstvo vnitra. Sasko už v pátek uvedlo, že vedle zdravotníků umožní vstup i pracovníkům v zemědělství. Bavorsko dosud žádné výjimky neurčilo. Německo s účinností od neděle bude Českou republiku považovat za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací.

Bavorsko umožní od neděle dojíždět českým pendlerům, jejichž profesi zaměstnavatel označí za nezbytnou. Počínaje středou 17. února pak tito přeshraniční pracovníci musejí mít potvrzení u sebe a na vyžádání ho poskytnout okresním úřadům či policistům. Bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek v pátek v rozhovoru s televizí ARD o omezení pro pendlery podle jejich profesí nehovořil. Řekl ale, že na východě Bavorska, které s Českem hraničí, bude platit takzvaná pendlerská karanténa. To znamená, že na území Německa musejí jet pendleři do práce přímou cestou a bez zastavení, po práci musejí ihned zemi opustit.

Řidiči v mezinárodní nákladní dopravě, kteří pojedou do České republiky z Německa, budou muset od neděle předložit písemné potvrzení akreditované laboratoře o negativním výsledku antigenního nebo PCR testu na koronavirus. Provedený bude muset být maximálně 36 hodin před vstupem do ČR. Vyplývá to z ochranného opatření ministerstva zdravotnictví, které dnes zveřejnilo na webu. Reaguje tak na zpřísnění podmínek Německa, které od neděle zařadilo ČR mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací.