Petříček požádal Maase o přehodnocení přísných opatření v Německu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) požádal šéfa německé diplomacie Heika Maase o přehodnocení přísných opatření v Německu, zejména pro pendlery a nákladní dopravu. Rychlou a radikální změnu však neočekává, uvedl na twitteru. Na dnešním jednání ministrů zahraničí ČR, Německa, Slovenska a Rakouska podle Petříčka Maas zopakoval, že uvolnění se bude odvíjet od epidemické situace v Česku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu v Krakově o složité situaci českých řidičů kamionů hovořil i s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, který se zúčastnil visegrádského summitu. Na některých hraničních přechodech mezi ČR a Německem se kvůli povinnému testování opakovaně tvořily kolony kamionů.

Obnovení kontrol na německo-českých hranicích je i v zájmů Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19. Dnes to na dálničním přechodu Breitenau/Krásný Les na sasko-českém pomezí prohlásil německý ministr vnitra Horst Seehofer. Dodal, že opatření, která jsou vůči Česku od neděle v platnosti, uplatňuje Německo vůči všem zemím světa, které považuje za oblasti s výskytem nebezpečných mutací koronaviru. Na německých hranicích s Českem a Tyrolskem bylo k dnešnímu ránu zkontrolováno 50.000 lidí, pětina z nich do Německa podle Seehofera vpuštěna nebyla.