Německo a Belgie ohlásily restrikce pro Prahu. Povinná karanténa zkomplikuje život bruselským Čechům

Foto: David Veksler, Unsplash / CC0

Evropské země začínají reagovat na zrychlený růst počtu nakažených koronavirem v Česku. Německo a Belgie zařadily Prahu na seznam rizikových oblastí.

Brusel,  foto: Mats Halldin,  CC BY-SA 3.0

Výrazně to zasáhne do života Čechům žijícím v Bruselu. Lidé, kteří pobývali v Praze, budou mít od pátku povinnou karanténu a test na koronavirus. Praha se nově objevila mezi oblastmi s červeným označením vedle Maďarska, Rumunska, většiny Španělska či částí Francie.

Plány mění europoslanci i Češi žijící v Belgii

Evžen Tošenovský,  foto: PavelWilbanks,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

"Budu muset nastoupit do karantény a zrušit všechny své pracovní aktivity," popsala ČTK svou situaci například designérka Michaela Lebeda, která se z Prahy do Bruselu hodlá vrátit o víkendu. Zrušit bude muset také zářijové bruselské setkání několika desítek krajanů, které pod hlavičkou spolku Milion chvilek pro demokracii jako jeho zahraniční koordinátorka plánovala. Další bruselská Češka Jana Maxová naopak odkládá cestu do Prahy, kam se chystala na návštěvu rodičů koncem září.

Měnit plány budou kvůli karanténě také čeští europoslanci. Zatímco ti, kteří dlouhodobě pobývají v Bruselu, mohou příští týden na plenární schůzi dorazit bez problémů, ti, kteří by cestovali z Prahy, svou účast většinou ani nezvažují. "Nechci spadnout do karantény, takže ano, plány se mění," odpověděl ČTK na dotaz o své účasti v Bruselu poslanec ODS Evžen Tošenovský. Obtíže očekávají i někteří čeští politici, kteří jsou momentálně v belgické metropoli.

Praha zčervenala i na německém seznamu

Změnu seznamu rizikových zemí oznámilo i Německo. Pro zařazení je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní. Zpřísnění pravidel pro "region Prahy" znamená, že lidé budou potřebovat negativní výsledek testu, který nesmí být starší než 48 hodin. Kdo ho mít nebude, musí nastoupit do karantény a nechat se v Německu otestovat.

Martin Smolek,  foto: archiv MZV ČR

Ministerstvo rovněž zmiňuje několik regionů včetně Karlových Varů, Plzně, středních či jižních Čech, kde se epidemická situace v posledních dnech prudce zhoršuje.

Změna neznamená uzavření hranic. Dodržování pravidel budou policisté vymáhat při namátkových kontrolách. Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek říká, že by Češi svůj pobyt v Praze měli německým policistům hlásit, i když hlavní město nemají v dokladech.

"Naopak platí, že pokud mám Prahu v dokladech, ale jsem například pendler, který žije v západních Čechách a každý den jezdí do Německa, tak to je řešitelné formulářem, který vyplní zaměstnavatel, abyste s tím neměli problémy, když se ten německý policista bude ptát a uvidí ve vašem občanském průkazu bydliště Praha."

Slovensko a Rakousko zatím omezení nechystají

Igor Matovič,  Sebastian Kurz a Andrej Babiš,  foto: ČTK / AP Photo / Ronald Zak

Premiér Andrej Babiš (ANO) o koronavirové krizi jednal s protějšky ze Slovenska a Rakouska, kteří podle jeho prohlášení zatím omezení v cestování nechystají. Slovenský premiér Igor Matovič uvedl, že země udělají vše pro to, aby hranice zůstaly otevřené do poslední možné chvíle. Šéf rakouské vlády Sebastian Kurz připomenul, že počty infikovaných stoupají také v jeho zemi.

S nepříznivým vývojem se nepotýkají jen země střední Evropy. Přes 1000 případů za den oznámilo i Nizozemsko. Vysoká čísla hlásí Británie, kde jsou zakázány sešlosti s účastní více než šesti lidí.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Česko se od čtvrtka vrátilo k povinnosti nosit roušku ve vnitřních prostorách budov, a to i ve firmách, pokud tam nebude možné dodržet rozestupy. Povinnost bude platit i ve společných prostorách škol, ve třídách ale žáci budou moci roušky sejmout. Chránit si ústa a nos bylo do středy nutné při cestách hromadnou dopravou, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních.