Covid se vrací. Poprvé od dubna více než 2000 případů za den

Začátkem týdne přibylo v Česku poprvé od dubna více než 2000 potvrzených případů covidu za jeden den. O třetinu více než před týdnem.

Ilustrační foto: Antonio Rubio,  Flickr,  CC BY 2.0

Epidemie zrychluje už několik týdnů. Počet lidí, kteří s koronavirem leží v nemocnici, se zvýšil nad 300. Pacientů v těžkém stavu ale nepřibývá. Na 100.000 obyvatel připadá za posledních sedm dní 64 nakažených, takzvané incidenční číslo je tak nejvyšší od první poloviny května.

V poslední době se zvyšuje i zájem o testy. V pondělí se nechalo testovat téměř 9000 lidí, přibližně o 2200 více než před týdnem.

"Zhruba 60 procent lidí, kteří přichází na testy, má doporučení od lékaře, a těch zbylých 40 procent se dá testovat o své vůli. Jedou třeba na dovolenou a chtějí vědět, že jsou v pořádku, nebo to po nich vyžaduje cestovní kancelář, nebo ubytovatel v místě," říká mluvčí strakonické nemocnice Kateřina Koželuhová.

Pozitivních je asi 30 procent. Praktický lékař poslal na test i paní Zdeňku z Vysočiny.

"Bylo mi zle, tak jsem si zavolala a sestřička mě objednala. Mám horečky, jsem zmlácena jako pes, bolela mě hlava, už od pátku jsem strašlivě unavená. A měla jsem pozitivní samotest, tak to už jsem neriskovala."

Opatření se neplánuje, nemocnice se neplní

Ilustrační foto: Daniela Brychtová,  Český rozhlas

Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace varianty omikron, které ale podle zkušeností z jiných evropských zemí mají mírný průběh. Podle ministerstva zdravotnictví bude nakažených přibývat ještě několik týdnů. Neplánuje ale opatření proti šíření nákazy, protože se neplní nemocnice a zejména jednotky intenzivní péče.

Čtvrté očkovaní proti covidu doporučují vakcinologové lidem nad 60 let nebo pro osoby od 12 let s oslabenou imunitou, případně zdravotníky, kteří s takovými pacienty pracují.

Teď jsou vakcíny upravené na variantu omikron ve schvalovacím procesu na evropské úrovni a to může ještě chvíli trvat, říká šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

"Je to ve zrychleném posuzovacím režimu právě proto, že všichni očekávají, že na podzim už by tyto vakcíny byly zřejmě potřebné."

Cílem jsou upravené vakcíny jako na chřipku

Ilustrační foto: Nenad Stojkovic,  Flickr,  CC BY 2.0

Česko má z minulosti objednané ještě staré typy vakcín. K dojednání změn ve smlouvách chce využít i své evropské předsednictví. První schůzku zástupců Unie a farmaceutických firem bude Praha hostit za týden. Nové dohody, které mají víc odpovídat aktuální situaci, by mohly platit od příštího roku.

Jak uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, unijní státy by měly mít k dispozici nejmodernější vakcíny upravené na aktuální variantu viru, podobně jako u chřipky.

"Chřipková vakcína je na každý rok aktualizovaná, připravená podle kmenů, které WHO identifikuje jako kmeny, které budou nejvíce rozšířené, je třeba, abychom dosáhli podobného schématu i v oblasti covidového očkování."

Česko zatím za vakcíny utratilo 19 miliard korun. Jde o objednávky do roku 2023.

Nejvíc se šíří epidemie v Praze. Za uplynulý týden připadá na 100.000 Pražanů 137 nakažených. V žádném jiném kraji Česka se incidence přes 100 nedostala. Naopak relativně nejlepší situace je v Olomouckém kraji, kde za posledních sedm dní připadá na 100.000 obyvatel 33 případů nákazy.

Od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu, k tomu ministerstvo eviduje téměř 271.000 podezření na opakovanou nákazu. S koronavirem dosud zemřelo 40.334 lidí.