Rozvolnění v Česku: Respirátory ve většině vnitřních prostor nejsou povinné

V Česku se od pondělí rozvolnila další opatření proti šíření koronaviru. Na většině míst už lidé nemusí nosit ochranu úst a nosu. Vláda o tom rozhodla díky příznivé epidemické situaci. Respirátory jsou tak povinné jen v hromadné dopravě, ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ministerstvo zdravotnictví chce ale povinnost navrhnout také v krajských asistenčních centrech pro uprchlíky.

Ilustrační foto: Anna Shvets,  Pexels,  CC0 1.0 DEED

Česko podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška Česko v rozvolňování následuje okolní státy, kde je podobná apidemiologická situace. Podle údajů ministerstva zdravotnictví klesají počty nových případů nákazy koronavirem od poloviny února. Čím dál míň lidí také potřebuje péči lékařů.

„Je to opravdu spíše ten jarní ustup. V létě bude incidence pravděpodobně velice nízká. Na podzim ale můžeme očekávat, že se nám epidemie v nějaké podobě vrátí a bude velice záležet na tom, jaká mutace zde bude aktuálně přítomna a jak moc se ten virus přes léto změní,“ upozornil v rozhovoru pro Český rozhlas náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že pokud bude pokračovat příznivý vývoj epidemie koronaviru, skončí v dubnu nutnost nosit respirátory úplně.

Povinné respirátory v asistenčních centrech

Foto: Petr Skřivánek,  ČTK

Někteří epidemiologové ale upozorňují, že se počty nových případů nákazy mohou v blízkých dnech drobně zvýšit. Nejen kvůli odložení respirátorů, ale i v souvislosti s přílivem utečenců z Ukrajiny, mezi kterými je nižší proočkovanost.

Ministerstvo zdravotnictví chce proto navrhnout povinnost nosit respirátory v krajských asistenčních centrech pro uprchlíky. Českému rozhlasu to řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Resort se opatřením snaží předejít nejen šíření covidu, ale také dalších infekčních onemocnění.

„Uprchlíci cestují plnými vlaky, plnými autobusy. Chtěli bychom zároveň distribuovat respirátory pro ukrajinské uprchlíky tak, aby je měli na ty první dny,“ uvedl.

Foto: Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Vláda se bude návrhem zabývat ve středu. K nošení respirátorů v asistenčních centrech už dřív vyzval třeba pražský primátor Zdeněk Hřib z Pirátů.  Například v asistenčním centru v Pardubicích jsou už respirátory povinné.

První případy nákazy novým typem koronaviru se v ČR objevily 1. března 2020, povinnost nosit roušku začala platit 18. března 2020. Zejména respirátory byly na začátku epidemie vyprodané, obtížně se sháněly i roušky, které si proto lidé šili doma z látek. Povinnost zakrývání nosu a úst byla spolu s vývojem epidemie opakovaně zmírňovaná a znovu zpřísňovaná. Respirátory nejméně třídy účinnosti FFP2 nebo jiné ochrany dýchacích cest stejné účinnosti, například nanoroušky, jsou povinné od 1. března loňského roku.