Od září budou v MHD či obchodech povinné roušky

Foto: Michaela Danelová, archiv ČRo

Od úterý 1. září bude v Česku ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, ve veřejné dopravě či ve školách mimo třídy povinné nošení roušek.

Adam Vojtěch,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Po zasedání rady vlády pro zdravotní rizika řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření má podle něj bránit šíření nového typu koronaviru po začátku školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi a cestování. Na to doporučuje reagovat preventivním opatřením, a to je nošení roušek.

"Od 1. 9. 2020 zavádíme povinnost plošného nošení roušek ve všech prostředcích veřejné dopravy v ČR, včetně meziměstských spojů. Stejně tak bude povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra, pošty, úřady a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků. Taktéž to bude platit pro vnitřní prostory škol. Myslím tím společné prostory, chodby a podobně, nikoliv v rámci jednotlivých tříd."

Opatření nebude platit pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci, nevztahuje se ani na restaurace.

Do divadla s rouškou a bez prázdných řad

Foto: Jana Hážová,  archiv ČRo

Nadále bude platit omezení pro účast lidí na veřejných akcích na 1000. Bude nadále možné sektory rozdělit a počet lidí navýšit. U vnitřních akcí se jedná o 500 osob a maximálně pět sektorů. V divadlech a dalších hledištích se stálými sedadly nebude od září nutné nechávat neobsazené každé druhé místo, dodal ministr Vojtěch.

"Byla to zejména debata, kterou jsme vedli s panem ministrem kultury a požadavek například divadel a koncertních síní, aby tato podmínka už nebyla, pokud budou zavedeny od 1. 9. plošně roušky."

Roušky kritizují někteří opoziční politici

"Vláda opět přichází s plošným nošením roušek. Je to asi jediné řešení, které zná. Bez debat, vysvětlení či uveřejnění dat. Znovu se ukazuje, že vláda nezvládne připravit plán ani na víc než 14 dní dopředu," uvedl na twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš. "Pokud by fungovala chytrá karanténa, kterou premiér sliboval už o Velikonocích, pokud by fungovalo masivní testování, nemusela by ny ní vláda znovu zavádět roušky a znepříjemňovat tak lidem život," uvedla na twitteru ODS.

Karanténa se zkrátí na deset dnů

Roman Prymula,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Karanténa kontaktů i izolace nakažených bez příznaků bude zkrácena ze dvou týdnů na deset dní. Vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že pravidla se změní od pondělí 24. srpna.

"Je tady dostatek dat ze zahraničí. Lidé od posledního testu jsou v izolaci deset dnů, pak jsou propuštěni a není na závěr této doby prováděn test. To platí pro osoby, které jsou bezpříznakové. Pokud mají příznaky, tak je tam doba tři až čtyři dny, po kterých, když už nemají také žádný příznak, mohou být propuštěni. Takže v tomto slova smyslu se obecně zkracuje doba izolace na 10 dnů."

Výjimkou lidí, kteří budou potřebovat test po ukončení karantény, budou pracující ve zdravotnictví a sociálních službách a lidé se zhoršenou imunitou.

Na semaforu je nadále zelená Praha a Frýdecko-Místecko

Mapa rizika šíření nemoci covid-19,  zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Na mapě regionů podle šíření nemoci covid-19 jsou i nadále zelené, tedy v prvním stupni rizika, Praha a Frýdecko-Místecko. Ostatní regiony jsou bílé, tedy s nulovým, nebo zanedbatelným rizikem nákazy. Situaci za týden od 7. do 13. srpna tak ministerstvo hodnotí stejně jako před týdnem.

Od března se v ČR nakazilo covidem-19 přes 20.000 lidí, aktuálně nemocných je přes 5800. Nejvyšší počet pozitivně testovaných na covid-19 na 100.000 obyvatel je na Frýdecko-Místecku (244,1), Praha má počet nižší (107,5). V celé ČR je nových případů zhruba 15,6 na 100.000 obyvatel.

Češi začali nakupovat roušky

Foto: jardin,  Pixabay / CC0

Češi začali v posledních týdnech ve velkém nakupovat nanovlákenné roušky, respirátory a další ochranné prostředky. Od poloviny července do poloviny srpna jich tuzemští výrobci prodali více než milion, což je meziměsíčně až o 360 procent více.