Česko opět zpřísňuje: Povinné respirátory nebo dvě roušky. Obchody se neotevřou

Ilustrační foto: byronv2, Flickr, CC BY-NC 2.0

Epidemická situace se v Česku zhoršuje. Vláda proto rozhodla o dalším zpřísnění opatření. Ve snaze důkladněji zamezit dalšímu šíření zejména takzvané britské mutace koronaviru se změní pravidla pro ochranu dýchacích cest. Obchody zůstanou zavřené. S návratem žáků do lavic na začátku března vláda ale nadále počítá.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Vít Šimánek

„Došlo ke zhoršení situace, hlavně z pohledu počtu pacientů v nemocnicích a na JIP. Původní úvaha o uvolnění nebo otevření některých obchodů není průchozí a nedojde k ní. Naopak jsme se shodli, že je potřeba udělat vše pro to, aby se šíření nákazy, které zrychluje britská mutace, zpomalilo," uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Vláda podle něj v pondělí vydá opatření, které bude nařizovat nošení FFP2 respirátorů, nanoroušky nebo dvou chirurgických roušek na sobě v obchodech, hromadné dopravě, nemocnicích a dalších místech, kde je vysoká kumulace lidí. Látkové roušky, které si Češi svépomocí šili při jarní vlně epidemie, už stačit nebudou.

"Rád bych všechny požádal, pokud je to jen trochu možné, aby už nyní ty definované ochranné prostředky nosili," dodal ministr s tím, že ochranných pomůcek je v Česku dostatek a zatím se neuvažuje o regulaci jejich ceny. Stejně tak zatím vláda neplánuje zásobovat ochrannými prostředky například seniory.

Ilustrační foto: Václav Plecháček,  archiv ČRo

Za nenošení předepsaných ochranných prostředků hrozí pokuty. Aktuálně je to 10 tisíc korun. Pokud příští týden vstoupí v platnost nový pandemický zákon, tresty budou přísnější. Pokuta až 30 tisíc korun. Na dodržování opatření bude podle ministra dohlížet policie. "Je třeba si uvědomit, že je nezbytně nutné, abychom si uvědomili, že opatření jsou nastavena pro zdraví jednotlivce i společnosti a stát musí mít nástroje, aby je vymáhal u menšiny, která je nebude dodržovat,“ uvedl.

Ministr také připustil, že v případě kolapsu nemocnic mohou být pacienti v tělocvičnách. „Je to jedna z věcí, kterou klinická skupina řeší. Kdyby došlo k hraničnímu vyčerpání systému, tak je možnost zejména ty pacienty, kteří jsou lehčího charakteru, umísťovat do zařízení, která nejsou určena k poskytování zdravotní péče. Mohou to být i tělocvičny,“ uvedl.

Obchodníci mají smůlu

Karel Havlíček,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Vláda původně měla v pátek rozhodovat o otevření zbývajících obchodů, na které se nevztahuje výjimka. O návrhu nakonec ani nehlasovala.

Možnost otevření obchodů od pondělí 22. února avizoval vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Podle něj by se mohly otevřít za splnění více podmínek. Obchodníci se tak na případné otevření už začali připravovat. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy je to přišlo na desítky milionů korun.

Foto: Jernej Furman,  Flickr,  CC BY 2.0

"Jsou to škody, které obchodníkům nikdo nenahradí. Museli zase platit zaměstnance na úklid obchodů, vybalování zboží, nakupování dezinfekce, respirátorů a podobně. Pro podniky, které jsou dnes na hraně, to bylo často poslední peníze, které ještě mohly investovat. A opět jim na poslední chvíli bylo řečeno, že mají smůlu," uvedl Prouza.

Ministr průmyslu Karel Havlíček se ale myšlenky otevření obchodů nevzdává. "V příštím týdnu téma ale opět otevřu a podle stavu šíření epidemie navrhnu další kroky,“ uvedl na Twitteru.

Komentátor: Bude záležet na zodpovědnosti firem

Petr Hartman,  foto: Tomáš Roček,  archiv ČRo

Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana je ale při pohledu na vývoj nákazy velmi málo pravděpodobné, že k otevření v dohledné době dojde.

"Přitom pravděpodobnost přenosu nákazy podle dostupných dat není tak vysoká jako na pracovišti. Přesto vláda zatím nepřikročila k zpřísnění opatření v této oblasti. Povinnost nosit respirátory, nebo dvě chirurgické roušky, se od příštího týdne bude vztahovat pouze na obchody a veřejnou dopravu. I nadále tak bude záležet na zodpovědnosti jednotlivých firem, zda se budou snažit šíření nákazy předcházet. Ať už vlastním testováním, nebo vynucováním si důsledného dodržování hygienických zásad, včetně nošení respirátorů," uvedl komentátor.