Nakažených přibývá, opatření se zpřísňují. Roušky při hromadných vnitřních akcích

Foto: ČTK / Dalibor Glück

Počet nakažených koronavirem začal v Česku v posledních dnech stoupat. Ve středu přibylo 247, ve čtvrtek 235 lidí. Objevuje se řada menších ohnisek, kde je potencionální riziko komunitního šíření.

Foto: ČTK / Vojtěch Hájek

Proto začnou od soboty platit nová opatření. Pokud bude na vnitřních hromadných akcích víc jak 100 lidí, musí nasadit roušku. Současně se sníží i limit pro hromadné akce. Do neděle na ně může ještě 1000 lidí, od pondělí 500. Pokud půjdou sektory oddělit, bude možné navýšit kapacitu na 2500, dosud to bylo 5000 lidí.

Vojtěch: V obchodě nebo s přáteli v restauraci roušku mít nemusíte

Opatření platí jak pro veřejné, tak soukromé vnitřní akce, například i pro svatby a pohřby. Co se týče roušek, na individuální návštěvu obchodu, restaurace či baru se tato povinnost nevztahuje, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Adam Vojtěch,  foto: ČTK / Vít Šimánek

"Pokud člověk přijde jako host do restaurace, sedne ke stolu a je tam se svými přáteli nebo kolegy, tak v takovémto případě je to něco jiného, než organizovaná hromadná akce typu koncertu nebo sportovního utkání nebo oslavy."

Ani přijatá opatření by se tak zřejmě nevztahovala na oslavu v jednom z pražských barů. Ze 17 lidí se tu nakazilo 15. Podle hygieniků zřejmě pili jedním brčkem. A díky jejich dalším kontaktům má koronavirus víc než 100 lidí. Podle ministra je největší riziko na hromadných akcích, kde se lidé neznají.

Semafor se zavede i pro Česko

Bohuslav Svoboda,  foto: David Sedlecký,  CC BY-SA 3.0

V Česku se novým koronavirem od začátku epidemie nakazilo 14.800 lidí. Víc než tři pětiny se uzdravily a podle údajů z pátečnímu ránu zemřelo celkem 365 lidí.

Ministr Vojtěch chtěl původně plošná opatření zavést až od pondělí, ale po konzultacích s hygieniky změnil názor. Postupu ministra rozumí člen sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda z ODS. Podle něj je ale problém, že vláda zatím jednotný postup pro boj s epidemií nepředstavila, navíc podle Svobody situaci řeší pozdě.

"Musíme být nachystáni dopředu, proto musíme mít pokyny dopředu dané. Když to uděláme pozdě, tak už to nejsme schopni přibrzdit a je to medicínsky neřešitelné."

Ministr Vojtěch připomněl, že v příštím týdnu bude připravený několikastupňový takzvaný semafor, který bude doporučovat hygienikům, jaká opatření přijmout při zhoršené epidemické situace v Česku. V pondělí ho předloží Bezpečnostní radě státu.

I když počet nakažených stoupá, nemocnici je méně lidí

Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

I když počet nakažených stoupá, je v nemocnicích jen kolem 140 pacientů, zatímco v první polovině dubna to bylo skoro 450. Není zasažená riziková skupina starších 65 let. I přes růst počtu nových případů a nová ohniska viru nepovažuje ministr situaci za druhou vlnu epidemie. Některé kraje mají minimální záchyt.

"Vnímáme, že tady existuje určité riziko komunitního šíření. Musíme zavést určitá preventivní opatření, která ovšem nebudou jakkoliv omezovat volný pohyb osob ani ekonomiku."

Podle statistik je nejhorší situace na Karvinsku, Frýdecko-Místecku a Jablonecku. Ohnisko koronaviru v těžební firmě OKD v Moravskoslezském kraji je ale již vyhaslé.

Opatření se v krajích liší

Foto: ČTK / Vojtěch Hájek

V Moravskoslezském kraji však budou dál povinné roušky v hromadné dopravě, návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory jsou možné jen s respirátorem. Bary a restaurace budou nově zavřené od 24:00 do 08:00. Výjimku z opatření má ale Bruntálsko, kde se roušky budou nosit jen ve zdravotnických zařízeních.

Povinné nošení roušek na určitých místech se vrací i do Ústeckého a Libereckého kraje. Lidé je budou muset mít při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či nákupu v lékárně.

Zdeňka Jágrová,  foto: ČTK / Vít Šimánek

V Praze budou od pondělí povinné roušky i v lékárnách a u lékaře. Dosud platila povinnost jen v nemocnicích. Jak řekla šéfka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová, na plicní ventilaci je jeden pacient, většina je bez příznaků. U 40 procent nakažených nicméně není možné dohledat původ nákazy. Právě to je důvod k rozšíření povinnosti nosit roušky na všechna zdravotnická zařízení.