Očkování se zpožďuje, na hranicích se tvoří fronty pendlerů kvůli testům

Pendleři ve frontě čekají na test, foto: ČTK / Miroslav Chaloupka

Registrační systém k očkování proti covidu-19 se od února pro lidi pod 80 let či chronicky nemocné pacienty nespustí, jak se původně plánovalo. Otevře se, až bude dost vakcín a podle zájmu osmdesátníků a starších o očkování.

Foto: ČTK / Luboš Pavlíček

V Česku podle údajů statistického úřadu žije kolem 440.000 lidí nad 80 let. Jak uvedl premiér Andrej Babiš (ANO), od 15. ledna se jich zapsalo zatím asi 183.000 a z nich zhruba 100.000 čeká na přidělení termínu. Pro další zájemce se měl systém otevřít původně 1. února.

"Nevíme, kolik ještě seniorů nad 80 let se zaregistruje. Čekáme na vakcíny. To jsou věci, které nejsou závislé od nás. Ale budeme reagovat rychle. V momentě, když uvidíme, že už není zájem u seniorů nad 80, tak otevřeme registraci pro lidi třeba nad 70, ale o tom ještě musíme diskutovat."

Babiš dodal, že starší seniory, kteří se nezaregistrují, bude potřeba kontaktovat. Mohli by to dělat praktičtí lékaři i sociální odbory radnic. Podle opozičních lidovců panuje ve vakcinaci chaos, ačkoliv vláda na přípravu očkovací strategie a na nákup například stříkaček a jehel měla šest měsíců.

Prezident lékařské komory navrhuje tvrdý lockdown

Milan Kubek,  foto: ČT24

Prezident České lékařské komory Milan Kubek podotkl, že vláda schválila pokyny k očkování s vymezením přednostních skupin víc než dva týdny po zahájení vakcinace. Aby se podařilo naočkovat do konce září plánovaných sedm milionů lidí, bylo by podle šéfa komory potřeba každý den po 200 dnů provést 70.000 očkování.

V České televizi řekl, že jediná možnost, jak počet hospitalizovaných rychle snížit a virus dostat pod kontrolu, je tvrdý lockdown.

"Musíme zatáhnout za záchrannou brzdu. Na čtrnáct dní či tři týdny zavřít vše včetně továren, kde je to možné. A otevřít továrny za podmínky, že se bude opakovaně antigenně testovat, dostat tu epidemii pod kontrolu. My jako zdravotnictví bojujeme s nezvládnutou epidemií. Musíme ji nějakým způsobem zvládnout, aby se nám nemnožili mrtví po tisících, aby se ti lidé očkování dožili."

Ministr školství by upřednostnil kloktací testy

Jan Blatný,  foto: ČTK / Igor Zehl

S takzvaným tvrdým lockdownem ale ministr zdravotnictví Jan Blatný nesouhlasí. Vláda by naopak mohla pustit už na začátku února maturanty a žáky devátých tříd zpátky do škol.

Prezenční výuka jiných studentů je ale podle Blatného dál nereálná, protože to neumožňuje epidemiologická situace. Prezident lékařské komory prosazuje antigenní testování žáků. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by bylo třeba u malých dětí použít jiné metody testování.

"V případě prvního stupně základních škol si nedovedu představit ty invazivní testy. Jiná varianta, třeba kloktacích testů a testů ze slin je přípustná a neobtěžující."

Kvůli testům se na hranicích Bavorska tvořily fronty

Pendleři ve frontě čekají na test,  foto: ČTK / AP Photo / Armin Weigel

S testy se teď potýkají především pendleři na hraničních přechodech do Bavorska. Od dnešního musí předkládat každé dva dny nový negativní test ne starší 48 hodin. Například Daniel Poláček stál ve frontě přes tři hodiny.

"Přijeli jsme tam v osm ráno a po tom testování jsme byli ve čtvrt na dvanáct. Lidé nedodržují rozestupy, což tam ale opravdu nejde. Stáli jsme po dvojicích, fronta byla víc než 500 metrů a v rozestupech po jednom člověku by ta fronta byla delší než tři kilometry."

Ti, kteří míří do Saska, budou muset mít dva testy týdně. Tam opatření žádné problémy nezpůsobilo. Někteří tvrdí, že testy nejdou s prací časově skloubit. Navíc na německé straně podle nich nejsou volné termíny na testy.

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Michal Kamaryt

Na hraničních přechodech s Bavorskem by měla vzniknout testovací místa pro pendlery, v Železné Rudě na Klatovsku a Strážném, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Zřejmě je bude provozovat stát. V Pomezí nad Ohří na Chebsku začal v neděli Karlovarský kraj testovací místo pro pendlery budovat.

Vypadá to, že by se Česko z nejvyššího pátého do čtvrtého protiepidemického stupně s mírnějšími omezeními mohlo přesunout nejdřív v polovině února. Do té doby by počet pacientů v nemocnicích mohl klesnout pod 3000.