Konec stavu nouze. Vláda nemůže zakázat noční vycházení či zavřít obchody a služby

Foto: ČTK / Slavomír Kubeš

V neděli skončí nouzový stav, který v Česku platí od října. Další prodloužení, které navrhovala vláda, neschválila Sněmovna. Na nouzový stav je navázaná většina opatření. Vláda proto řeší další postup, čím se budou nově koronavirové restrikce řídit. Německo už zařadilo Česko na seznam epidemicky rizikových zemí a zavede kontroly na hranicích.

Premiér Babiš se členy vlády v Poslanecké sněmovně,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Vláda o prodloužení nouzového stavu žádala pošesté. Předchozích pět žádostí podpořili komunisté, tentokrát ale vládě vyčetli, že neplní úkoly, které jí Sněmovna v souvislosti s epidemií uložila. Podle zástupců dalších opozičních stran vláda nemůže zvládat koronavirovou krizi jen restrikcemi, odmítá o jejich podobě diskutovat s opozicí a nedokáže je vysvětlit obyvatelům.

Na nouzový stav je ale v současnosti navázána většina opatření proti covidu-19. Řada z nich s koncem nouzového stavu tedy přestane platit. Například nařízení týkající se uzavření obchodů, služeb či sportovišť. Nebo zákaz nočního vycházení. Padnul by i zákaz setkávání se více lidí z různých domácností nebo zákaz konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Jan Blatný,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice.

Vláda by mohla některá opatření převést pod zákon o ochraně veřejného zdraví nebo vyhlásit nový nouzový stav. V rozhodnutí budou hrát roli kraje. Část hejtmanů potvrdila, že požádá vládu o prodloužení nouzového stavu, další zase plánují, že na základě krizového zákona vyhlásí ve svých krajích stavy nebezpečí.

Ani ve stavu nebezpečí ale není v kompetenci kraje rozhodovat například o uzavírání obchodů a služeb. Upozornil na to hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) stav nebezpečí sice umožňuje udržet alespoň část opatření, ale nesupluje nouzový stav.

Školy bez změny, pomoc armády také

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Jasno je naopak v tom, zda se otevřou školy. „Školy budou i po skončení nouzového stavu fungovat ve stejném režimu jako dosud,“ uvedl v pátek na twitteru ministr školství Robert Plaga (ANO) bez dalších podrobností. Kvůli epidemii koronaviru jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Ostatní žáci mají výuku na dálku.

Jedním z argumentů pro prodloužení nouzového stavu byly také obavy z potíží s nasazením vojáků na pomoc v sociálních a zdravotnických zařízení. V současnosti jich tam působí několik set. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ale v pátek uvedl, že armáda v této pomoci bude pokračovat i bez nouzového stavu. Umožní to zákon o ozbrojených silách.

Foto: ČTK / David Taneček

„Chci všechny ujistit, tak jak jsme to vyhodnotili, jak jsme provedli podrobnou analýzu, budou (vojáci) nadále pomáhat v nemocnicích, v domovech seniorů jako doposud,“ řekl ministr.

Německo zavádí kontroly

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) upozornili v souvislosti s koncem nouzového stavu na možnou reakci okolních států. Varovali, že zavřou hranice s Českem.

Tomáš Petříček,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

„Samozřejmě konec nouzového stavu může mimo jiné znamenat reakci v zahraničí, co se týká režimu cestování. Vyšleme tím signál, že jsme na kontrolu pandemie v naší zemi rezignovali,“ uvedl. Platí to podle něj zejména u Německa, když spolkové země Sasko a Bavorsko zpřísnění pravidel avizovaly.

V pátek německý Institut Roberta Kocha, který je správcem seznamu epidemicky rizikových zemí, oficiálně oznámil, že Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle proto obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více zpřísní podmínky pro cesty do Německa.

Ilustrační foto: Lupus in Saxonia,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Neprodloužení nouzového stavu si všímají i německá média. Podle Deníku Sächsische Zeitung vláda v Česku od léta žalostně selhává a Česko je dnes hlavním semeništěm koronaviru ve střední Evropě. Zavedení hraničních kontrol je smutné, ale nevyhnutelné, píše komentátor. Také další německá média upozorňují, že kvůli politickému sporu skončí v Česku v neděli nouzový stav, což ještě více zkomplikuje boj proti koronaviru. Deník Die Welt napsal, že v Česku se infekce šíří stále rychleji a že rostoucí čísla jsou připisována britské mutaci koronaviru. „A právě v této vypjaté době může v neděli skončit nouzový stav, který platí od října. A to kvůli politickým šarvátkám,“ napsal deník.