Některé nemocnice jsou přetížené. Komunisté jsou proti prodloužení nouzového stavu

Sanitky před nemocnicí Cheb, foto: ČTK / Slavomír Kubeš

Nemocnice Cheb je přetížená, ve Slaném onemocnělo 14 ze 16 sestřiček na lůžkách intenzivní péče. Navíc se tu potvrdila britská mutace koronaviru.

Nemocnice Cheb žádala o možnost převážet pacienty do blízkého Německa. To ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) opakovaně odmítl. Kriticky přetížené nemocnici slíbil tři lékaře a možnost převozu pacientů do jiných nemocnic. Letecké převozy budou nově možné i v noci.

Nemocnice Cheb,  foto: ČTK / Slavomír Kubeš

"Nebudeme transportovat jenom ty pacienty, kteří jsou v závažném stavu ve chvíli, kdy se jejich zdravotní stav natolik zhorší, ale budeme transportovat pacienty, aby byla vždy zajištěná dostatečná kapacita volných lůžek v chebské nemocnici."

Blatný dodal, že spolupráce s Německem je stále otevřená, ale i tam jsou zatížené nemocnice. Převoz několika málo pacientů by podle něj situaci zdejší nemocnice nevyřešil. Karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) vyhlásil pracovní povinnost pro zdravotní sestry. Řekl, že na převozy pacientů do Německa má odlišný názor než ministr.

Nemocnice Cheb,  foto: ČTK / Slavomír Kubeš

"V momentě, kdy je Cheb na hranicích s Německem a jsme součástí jednotného evropského prostoru, mám za to, že pokud jde o lidské zdraví nebo záchranu lidských životů, hranice by neměla v dnešní době sehrávat vůbec žádnou roli."

Situace v nemocnici Cheb je vypjatá už týdny. Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého prošlo jen za leden zdejším oddělením ARO 50 pacientů, před covidem to bylo okolo 160 pacientů ročně. I lůžka JIP jsou přetížená. Běžně je na nich asi 25 lidí měsíčně, v lednu 61.

10
50.069908142089844
12.366944313049316
default
50.069908142089844
12.366944313049316

Ve Slaném se potýkají s britskou mutací koronaviru

Nemocnice ve středočeském Slaném zase bojuje s vysoce nakažlivou britskou mutací koronaviru, uvedla lékařka Danica Weissová.

Foto: Martin Pařízek,  ČRo

"Poslední dva tři týdny vnímáme agresivnější průběh této nemoci. Lidé se rychleji horší, v průběhu kratší doby končí i na umělé plicní ventilaci. Sestřičky na naší 'jipce' se nakazily čtrnáct ze šestnácti, což běžně nebývalo. Před měsícem, když se to objevilo mezi personánem, tak jestli se nakazil jeden dva tři, byly to jednotky, teď se to šířilo hrozně rychle."

Většina nakažených zdravotníků podle ředitele nemocnice Štěpána Votočka za sebou měla první dávku vakcíny a nakazila se před podáním druhé dávky. Nemocnice ve Slaném už část pacientů přemístila do čtyř dalších nemocnic ve středočeském kraji.

I když jsou některé nemocnice přetížené, počty hospitalizovaných jsou nicméně ve srovnání s počátkem roku nižší. Na počátku roku bylo v nemocnicích téměř 7400 lidí, nyní je hospitalizovaných přes 5700 lidí.

9
50.2340138
14.0831581
default
50.2340138
14.0831581

Komunisté jsou proti prodloužení nouzového stavu

Opatření podle ministra Jana Blatného přestávají fungovat. A to i díky šířící se britské mutaci viru. Lidé podle ministerstva více porušují nařízenou karanténu. Hygienici v lednu nařídili 245 tisíc karantén. Policisté zkontrolovali 518 lidí, třetina z nich v dodržování karantény pochybila. Spekuluje se o možnosti omezení cestování mezi kraji. Podle opozice lidé opatření nedodržují, protože už vládě kvůli chaotickému řízení epidemie nedůvěřují.

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Vláda chce už po šesté prodloužit nouzový stav. Bez něho by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nastal kolaps zdravotního systému.

"Pokud bychom nemohli nasadit vojáky a dobrovolníky, tak to znamená totální kolaps našeho zdravotního systému a obrovský nárůst úmrtnosti. Neumím si to představit, že by si někdo vzal na zodpovědnost, aby neprodloužil nouzový stav."

Není ale jisté, jestli k tomu dojde. Komunisté na svém jednání v pátek dopoledne rozhodli, že na prodloužení nouzového stavu už nekývnou. Při minulém hlasování požadovali širší otevření škol a provoz zimních středisek. Ani jedno se nestalo. Podle komunistů nutná opatření proti šíření epidemie může kabinet vyhlásit i bez nouzového stavu.

Petr Fiala,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Důvody k prodloužení nevidí ani opoziční ODS. Vláda působí rezignovaně a ministr Blatný říká, že opatření nefungují, vysvětlil předseda strany Petr Fiala. Piráti a STAN chystají plán k zvládnutí epidemie. Podporu stavu nouze by zvážili, pokud vláda přistoupí na jejich návrhy.