Pohyb zůstane omezen na okresy, sportovci mohou odložit roušku

Foto: ČTK / Kateřina Šulová

Kdo se těšil, jak na chalupě zryje záhonky a zasadí první rostliny, musí ještě počkat. Vláda nechala v platnosti opatření, kterým od začátku března omezuje pohyb mezi okresy.

Jan Blatný,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Jediné, co vláda zmírnila, je možnost sportovat a vyrážet do přírody v celém okresu a nejen v katastru obce.

Původně ministři hovořili o tom, že opatření budou platit tři týdny, nyní už mluví o termínu po Velikonocích, kdy mají lidé volný pátek a pondělí. "Nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit větší změny", uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Výjimku ze zákazu opustit okres dostanou rodiče pro styk se svými nezletilými dětmi, které jsou třeba v ústavu nebo je hlídají prarodiče.

Naočkovaní nemusí mít při návštěvách nemocnice test

Foto: ČTK / Luboš Pavlíček

Ode dneška se lidé naočkovaní proti koronaviru nebudou muset při návštěvách v nemocnicích prokazovat negativním testem na koronavirus, uvedl ministr Jan Blatný.

"To znamená ti, kteří mají ukončeno očkování a jsou dva týdny po druhé dávce v případě použití dvoudávkových vakcín."

Sportovci mohou být bez roušky

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Novinkou také je, že i v zastavěných plochách obcí budou moci být bez roušky sportující lidé, například běžci nebo cyklisté, pokud dodrží dvoumetrový odstup od dalších lidí.

Na sociálních sítích se po zasedání vlády vyrojily kritické komentáře. Některé uváděly, že i chůze je olympijská disciplína. Objevily se i švejkovské rady, že když lidé začnou před policií utíkat, nemůže je za absenci roušky pokutovat, protože sportují.

Havlíček zopakoval, že podniky vláda přes Velikonoce nezavře

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) zopakoval, že vláda neuvažuje o uzavření podniků přes Velikonoce. Firmy podle něj plní významnou roli testovacích center. Navíc nelze odstavit kritickou, strategickou infrastrukturu a jejich dodavatele. Fungovala by tak stejně asi polovina firem.

Celostátní uzávěru zhruba na deset dnů přes velikonoční svátky navrhoval například předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Testování ve firmách,  foto: Jaroslav Hroch,  archiv ČRo

Havlíček znovu řekl, že pracovníci zastavených provozů by pravděpodobně neseděli doma, ale chodili by po městě. Ve firmách se testuje a do 30. března musí být otestovaní i zaměstnanci menších státních úřadů a institucí, dodal ministr Karel Havlíček.

"Všechny tyto testy se musí provádět na pracovišti, pokud není nezbytný důvod, aby to tam nebylo. Například když dotyčný nemá možnost dostavit se na své pracoviště v průběhu posledních sedmi dnů, protože jezdí na služební cesty a podobně. Je to výjimka, která se týká relativně malého množství pracovníků."

Ministr navrhne vládě zvýšení frekvence testování.

Nouzový stav chce Blatný do Velikonoc

Podstatná rozhodnutí padnou na vládě příští týden. Ministr zdravotnictví Jan Blatný chce prodloužení nouzového stavu. K tomu však vláda potřebuje souhlas Sněmovny. Nouzový stav bude podle Blatného nutný minimálně do Velikonoc, které jsou spojeny s velkým pohybem lidí.

Vlastimil Válek,  foto: ČT24

Opoziční poslanec TOP 09 Vlastimil Válek řekl, že se strana rozhodne až na základě dat od resortu zdravotnictví.

"Nám slíbil pan ministr Blatný, že data Anticovid týmu pošle v pondělí. Máme na ten den pozvaného předsedu lékařské společnosti prof. Svačinu, s ním to budeme konzultovat a uvidíme, jak se k tomu postavíme."

Příští týden budou k dispozici také informace o plánu návratu dětí do škol. Mohly by se vrátit pravděpodobně ve druhé polovině dubna. Podmínkou je pravidelné testování. Kvůli zhoršení epidemie se od 1. března zavřel i zbytek tříd, které byly do té doby otevřené.