V Česku začala platit pracovní povinnost pro část studentů v nemocnicích

Foto: ČTK / Radek Petrášek

Kvůli epidemii koronaviru začala platit pracovní povinnost části studentů v nemocnicích. Týká se třetích a čtvrtých ročníků středních zdravotnických škol, některých mediků i studentů nelékařských oborů.

Jan Blatný,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Výjimku mají medici prvních a posledních ročníků. Nemocnice se už delší dobu pohybují na hranici kapacity a chybí jim personál. Povolat studenty do nemocnic mohou hejtmani a pražský primátor.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pracovní povinnost se netýká studentů, kteří prokážou, že už v nemocnicích pracují.

"Pracovní povinnost nelze uložit nebo je nutné ji zrušit těm studentům, kteří prokáží, že již pracují pro poskytovatele zdravotních služeb. To znamená, ti studenti, kteří již pro náš stát dělají spoustu věcí formou dobrovolné pomoci, tak ti této pracovní povinnosti nově podléhat nebudou."

Studenti medicíny na oddělení JIP,  foto: archiv Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného čeká jednotky intenzivní péče zatím nejkritičtější týden. Potřeba bude podle něj 300 lékařů a až tisíc zdravotních sester. Studenti, kteří do nemocnic nastoupí, budou mít podle ministra nárok na přednostní očkování proti covidu-19.

S pracovní povinností děkani lékařských fakult nesouhlasí

Foto: ČTK / Radek Petrášek

S nařízením pracovní povinnosti studentů v nemocnicích nesouhlasí děkani lékařských fakult. Podle nich plošné nasazení studentů nepříznivě ovlivňuje kvalitu jejich studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví. Děkani proto doufají, že vládou vyhlášená pracovní povinnost potrvá co nejkratší dobu.

Stejný názor má i studentská organizace, která si myslí, že by pomoc měla zůstat dobrovolná a na zvážení každého studenta.

Dobrovolně pracuje řada studentů

Jedna z učeben Střední zdravotnické školy v Karlových Varech,  foto: Ivana Sedláčková,  archiv ČRo

Například ze Střední zdravotnické školy v Karlových Varech se zapojila řada studentů, uvádí ředitelka Hana Švejstilová.

"Pracují v podstatě úplně všichni na základě dobrovolnosti. Je to 31 studentů maturitního ročníku oboru zdravotnický asistent. Zapojil se i třetí ročník. Děti tři dny pracují a dva dny nám je nechávají doma, abychom mohli s nimi provádět distanční výuku."

Proděkan Karel Hrach z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, dodává, že pro studenty, kteří budou mít pracovní povinnost, škola přeruší výuku.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Ten výukový proces je pro ty studenty, kterých se to týká, kompletně zastaven a jediné, co budeme dělat dál, že budeme připravovat distanční formu, dáme jim nahrávky výuky."

Medici se také obávají, že i přes očkování, které kvůli práci v nemocnicích absolvují, nebudou dostatečně chráněni. Upozorňují na to, že plnou ochranu má člověk až dva týdny po podání druhé očkovací dávky.

Pracovní povinnost studentům zdravotnických oborů uložila vláda za epidemii koronaviru zatím dvakrát. Působili především jako pomocný zdravotnický personál. Loni na jaře trvala od poloviny března zhruba dva měsíce, druhá pracovní povinnost skončila studentům také po dvou měsících v polovině prosince.